Gün geçtikçe büyüyen kripto para borsasıyla ilgili Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) yeni bir adım geldi. Kripto para kullanımında Avrupa’da 1., dünyada ise 4. olan Türkiye’de Resmî Gazete’de yayımlanan ‘Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliği’ ile kripto para birimleriyle ödeme yapılması yasaklandı.

Bu düzenlemeyle birlikte bundan sonra kripto paralar doğrudan veya dolaylı bir şekilde ödeme aracı olarak kabul edilmeyecek ve bu paraların ödemelerde kullanıla bilmesi için herhangi bir hizmet uygulanmayacak.

Yapılan düzenlemeye gerekçe olarak, kripto para birimlerinin herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi ve anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi gösterildi.

Öte yandan kripto para borsalarına giren vatandaşların bilgilerinin çalınabileceği veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabileceği ihtimaline karşı vatandaşlar uyarıldı.

“TELAFİSİ OLMAYAN MAĞDURİYETLER…”

Metnin devamında, “Son dönemde, söz konusu varlıkların ödemeler alanında kullanılmasına ilişkin çeşitli girişimlerin oluşmaya başladığına da dikkat çekilen duyuruda, "Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir" denildi.

Yönetmeliğe göre, kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak. Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.

30 NİSAN’DAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremeyecek ve bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamayacak. Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyecek. Yönetmelik 30 Nisan’dan itibaren geçerli olacak.