Düzce’de sanayi alanlarının artmasına paralel olarak ekonominin can damarı fabrikalara hızla yenileri ekleniyor. Bu durum üretim ve istihdamda artışa işaret etse de aylık rakamlar beklenen tabloyu yansıtmıyor. Koronavirüs salgınında üretim çarkları dönmeye devam eden sanayi kuruluşlarının ihracata katkısı ithalatın gerisinde kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan mayıs ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı. Türkiye'nin ihracatı mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65,7 artarak 16 milyar 498 milyon dolar, ithalatı yüzde 54 yükselişle 20 milyar 627 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayında dış ticaret 4,1 milyar TL açık verdi.

Düzce’de de salgının olumsuz etkisi dış ticaret verilerinde kendisini gösterdi. TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre Düzce’de ihracat 2021 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,8 artarak 19 milyon 821 bin dolara çıktı. Öte yandan ithalattaki artış ise iki katı geçti. Yüzde 104,2 oranında artan ithalat 15 milyon 765 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin en genç ili olan Düzce’de, 5 OSB olmasına rağmen ithalatın ihracatı sollaması katma değeri olan üretimin zayıf olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Bununla birlikte ithalatta yaşanan rekor artışa rağmen dış ticaretin aylar sonra 4,1 milyon fazla vermesi ise olumlu bir gelişme olarak kaydedildi. Normalleşme sürecinin başlamasıyla ekonomik anlamda da yükselişe geçilmesi için kapı aralanmış oldu.