İçlerinde Düzce'nin de bulunduğu 49 ilin faydalandığı 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın içeriğinde önemli değişiklikler yapacak olan Bölgesel ve Sektörel Teşvik sistemi yedi kalemden oluşan destek sağlayacak. Ancak düzenleme kapsamında Enerji desteği bulunmuyor.

Önümüzdeki haftalarda ayrıntılarının kamuoyuna duyurulması beklenen teşvik yasası ile, Ek SSK İndirimi, Kurumlar Vergisi İndirimi, çalışanların eğitim masraflarının karşılanması, faiz iadesi, gümrük muafiyeti, KDV istisnası ve yatırım için bedelsiz arsa tahsisi kalemlerinde teşvik sağlanacak. Uygulama, 2009 yılından itibaren yürürlüğe girecek.

Bölgesel, sektörel ve büyük yatırımlar için uygulanacak teşviklerde kanun çalışması yapılmayacak, bunun yerine bakanlar kurulu kararı yeterli olacak. Tekstil dışında kalan sektörlerde mevcut yatırımlar ancak ilave yatırım ve istihdam sağlamaları durumunda teşvikten yararlanabilecek. Tekstil Sektörünün Doğu ve Güneydoğu Anadoyu'ya taşınması için teşvik verilecek.

Bölgesel teşvikler ile yerel kalkınma programlarını takip edebilmek için Türkiye 26 bölgeye ayrılacak.Yatırımcılar yeni teşvik sistemine uygun olmayan bir yerde yatırım yaptığında sadece gümrük muafiyati ve KDV istisnasından yararlanacak.

Yeni teşvik sistemi yayınlanacak olan bir bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe girecek. Paketin imzaya açılmadan önce AB ile müzakere edileceği bildirildi.