Pandemi sürecinde önem kazanan bağışıklığı destekleme arayışı ile vatandaşlar bal ve arı ürünlerine koştu. Balın yanı sıra, propolis, polen gibi katma değerli arı ürünleri ve bu ürünleri içeren ballar, bağışıklık destekleyici özellikleriyle tercih edilir hale geldi. Ancak, iklimsel koşullar nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Düzce’de de yaşanan arı ve bitki kayıpları, bal üretimini büyük ölçüde etkiledi.

Bal üretiminde büyük kayıpların yaşandığına dikkat çeken Yığılcalı Bal Üreticisi Sadettin Arı, kendilerine gelen talepleri karşılayamadıklarını söyledi. Bal fiyatlarının yüzde 66 oranında arttığını kaydeden Arı, “Bal üretiminde talep her geçen gün artarken, büyük kayıplarda yaşanıyor. Bu nedenle geçen yıl 150 TL’ye sattığımız bir kavanoz acı balın fiyatı, bu yıl 250’TL’ye yükseldi. Bir kavanoz kestane balının fiyatı ise 200 TL’ye çıkartmak zorunda kaldık. Bu yıl bal üretiminde yaşanan kayıplar nedeniyle bu zamları yapmak zorunda kaldık” dedi.

Yılgın: “Üretim büyük ölçüde düştü”

Yığılca Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Yılgın ise, bal üretiminde yaşanan düşüşün iklimsel koşullar olduğunu söyledi. Özellikle Ormanlarda artık Orman Gülü bitkisinin sık görülmediği, bu nedenle de Acı Bal üretiminde büyük ölçüde kayıpların yaşandığını kaydeden Yılgın, “Geçtiğimiz senelerde 100 kiloluk Acı Bal üreten üreticiler, bu yıl ancak 5-6 kilo civarında üretebildi. Bu nedenle de bal fiyatları büyük ölçüde arttı. Bal fiyatlarının artmasıyla da, bazı sahtekârlar ürettikleri merdiven altı balları piyasaya sürmeye başladı. Vatandaşlara uyarım şu dur ki, kesinlikle bilmedikleri yerlerden bal almasınlar” diye konuştu.

HABER: Savaş ARI