Öncü TV ve 100.2 Radyo Öncü ortak yayınıyla, Düzce’de konuşulmayanların konuşulduğu, Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu “Kitabın Ortasından” programının son bölümüne konuk olan DESOB Başkanı Mustafa Kayıkcı, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt zamlarının esnafın belini büktüğünü söyledi. Gelen zamlar nedeniyle bir çok esnafın zor durumda olduğunu ve bu zamlar nedeniyle bir çok esnafın işyerini kapatmak zorunda kalacağını ifade eden Kayıkcı, zamların geri çekilmesi talebinde bulundu.

“Elektrik fiyatları kira fiyatlarını geçti”

 “Saha elektrik fiyatlarını artık bizden çok daha iyi biliyor. Bize sahadan gerçekten bugüne kadar hiç yaşamadığımız sesler duyuyoruz” diyen Kayıkcı,  “Yürek acıtıyor bu iş artık bu hale geldik. Örnek vereyim, elektrik fiyatları kira fiyatlarını geçti. Yani elektrik fiyatlarına çok şaşkınız. Cumhurbaşkanımız, bizim serzenişimizden dolayı elektrik kullanım birimini 210 kilowatta çıkarttı. Çıkarttı, ama bize bunun faydası yok. Elektrikle işi olan işyerlerinde kapatmalar başladı, bizde böyle duyumlar var. Lokantalarda dolaplarımız, dondurucularımız çalışıyor, şu an kış olduğu için bunlar çalışıyor. Bu çok fazla, biz bunun 400 kilowatta çıkartılması lazım, esnafa da kademeli olarak da esnaflara uygulanması lazım diye düşünüyorum. Bizim yaptığımız hesaplara bu hiç uymadı. Yani belimiz bükülüyor burada, sıkıntımız çok büyük.   Şimdi biz tabii bizim üst kurulumuz Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu. Buraya Türkiye’nin her yerinden bir şeyler geliyor. Biz bu elektrik faturaları ile ilgili çalışmalarımızı üst kurulumuza sunduk. Bir sürü serzenişler bize de geliyor bu konuda. Bu elbette CİMER’de gidiyordur. Zammı geri çeksen de olmuyor bu iş. Bu zamlar her şeye vuracak, üretimi etkiliyor çünkü. Sadece elektrik değil, akaryakıt zamları da esnafın belini büküyor. Biz en azından akaryakıtta ticari araçlardan ÖTV alınmamasını istiyoruz, geçici bir süre. Çünkü bu her şeye yansıyor, üretime de yansıyor. Zaten vatandaşların alım gücü ortada. Bugün mevcut hükümetin gerçi adamları dahil, bu işe akıl getiremez hale gelmiştir. Bakın ben siyasete girmek istemiyorum. Ama bugün mevcut hükümetin kendi insanları dahil bu işe akıl erdiremeyerek, isyan noktasına geldi. Mesela bir işyeri gelen elektrik faturasını tüketiciye yansıtmak zorunda. Bir ürünü ikici alabilirsiniz, atıyorum bir cep telefonunu ikinci el alabiliyorsunuz. Ama elektrik ve doğalgazın ikinci eli yok. Biz gelen tepkileri gerekli yerlere ulaştırıyoruz Ankara’da, ama bizim durumumuz ortada. 2019 – 2021 yılları arasında doğalgaz faturasını ödeyemeyen vatandaşların sayısı 2 milyonun üzerinde. Burada bir sıkıntı var. Mesela doğalgaz raporlarını inceledik; evet konutta kullanılan doğalgazı devlet sübvanse ediyor. Ama elektriğinde sübvanse edilmesi lazım. Çünkü elektrik bir ihtiyaç. En azından 350 taban olur, 400 yapar, 500 yapar. Ben bu elektrik zamları üzerinde vergilendirme görüyorum.  Tamam, Türkiye bir pandemiden geçti, kasasında parası yoktur, ama ne olursa olsun özellikle ticari araçlarda kullanılan akaryakıttan ÖTV kaldırılmalı. Yani ticari olan bir şey bu.  Burada üretim destekleniyor ya; burada taşımacılığı ve tarımı üretici kapsamına alıp, bunlar desteklenmeli. Devlet nasıl ihracatçıya, nasıl üreticiye destek veriyorsa, otobüsçü de, taşıyıcı da ve nakliyeci de üreticidir. Bunların da desteklenmesini istiyoruz. Mazottan ÖTV’nin kaldırılmasını istiyoruz. Elektrik zammının da yarıya indirilmesini istiyoruz. Bu insanlar fazla dipteler, çok zor bir durumdayız ve dardayız” dedi.  

“Ticari araçlar ve Çiftçinin kullandığı akaryakıttan ÖTV kaldırılmalı”

Ticari araçlar ve çiftçinin kullandığı akaryakıttan ÖTV’nin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Kayıkcı, “Bolu’nun bütçesi var ki, böyle bir şey yaptı. Belki ağır yatırımları durdurdu. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın bütçesi var ki bu desteği yapıyor. Bu takdire Şahan bir şeydir. Bunu Bolu Belediyesi yaptığı gibi devletinde yapması lazım.  Bu diğer belediyelere de örnek olmalı. Bizim belediyemiz de bütçesi kadar bir şeyler yapabilir. Bu konuda zenginlere de büyük görev düşüyor. Askıda fatura gibi. İnsanlar gerçekten zor durumda, bu yardımlaşmadır. Taşıma sektöründen, nakliye sektöründen ve tarım sektöründen mazot ÖTV’si alınmamalı artık. Şu anda enflasyon yüzde 70’lere geldi. Bir çare varsa, hep birlikte olmak lazım. Şimdi burada biz şu kışı bir aşalım, yazın biz bunları karşılarız. Ben ülkemin ayakta durmasından yanayım, ama ülkemizin de insanının yanında olması lazım. Esnaf, zam yapmaktan utanıyor. Bakın bu esnaflar, kapı kapı dolaşıp ucuz yağ aradı, insanlara daha ucuza yedirmek için. Bu dar boğazdaysak hep beraber bilelim, hep birlikte bir şeyler. Ben açık konuşuyorum; elektrik nedeniyle çok insan işyerini kapatmaya gider. Bakın, bu iş başka yerlere gider, insanlara ve ailelere sıkıntı verir. Ben devletçi düşünerek bunları söylüyorum. Bu kez üretime bakıyorsun, bu iş üretime sıçramış” ifadelerini kullandı.  

“Ben esnafın yaralı parmağına merhem olmayı seviyorum”

Mayıs ayı içerisinde yapılacak olan Genel Kurulda, yeniden aday olacağını ve oda başkanlarının da desteğini aldığını kaydeden Kayıkcı,  44:31- “Vatandaş ve esnaf ne söylüyorsa, doğrusu odur. Biz onun üzerine laf söyleyemeyiz. Bu dönem, seçime gidiyor diye böyle şeyler söyleyenler olacaktır. Ben DESOB’a aday olduğumda, bu işin buraya geleceğini bilmiyordum. Ben günde 100’e yakın imza atıyorum, ben okumadığım hiçbir şeye imza atmam. Ben DESOB’dan önce Demir ve Madeni Sanatkârlar Odası Başkanıydım. Ben oda başkanıyken, DESOB’a aday oldum. Gerçekten yükümüz ağır. Benim parayla pulla işim yok. Ben işimi seviyorum, esnafın yaralı parmağına merhem olmayı seviyorum. Bu dönem benim için bir tecrübe döneme. Ben seçime gidecek arkadaşlara söylüyorum, bu iş çok zordur. Benim tam gün orada olduğum zaman da var. Ben bunu tutup da şan şöhret için yapmıyorum. İnsanlar aday olur, ben sahanın ve dostlarımın desteği olmadan ben aday olmam. Ben Madeni Sanatkarlar Odası Başkanlığını bıraktığımda, ‘sana hakkımı helal etmiyorum’ diyenler oldu. DESOB’da yeni bir döneme gideceğiz. Bu yeni dönemde her kese görev verilecek. Bakın bu koltuk geçici bir koltuk. Genelde 27 odamız var. Ben odaları temsil ediyorum. Benim aday olmam, diğer odaların teklifine sunuldu ve kabul gördü. DESOB’da biz 14 bin büyük bir aileyiz. Mustafa Kayıkcı olmazsa, DESOB’un iç işleyişinde hiçbir şey kaybetmez. Orada çalışan bir ekip var, ancak yönetim değişirse, diğer çalışmalarda 4 yıl kaybedilir. Bakın 5 saatten bahsediyorum, ben orada mesai harcıyorum. Ben buradan da maaş almıyorum. Ben bu işe emek veriyorum, bütün odalar emek veriyor. Biz kurum yönetiyoruz, bu iş çocuk oyuncağı değil. Biz 14 bin ailenin sorumluluğunu üstleniyoruz. Bu dönem ağır bir dönem” ifadelerine yer verdi.

“Burada bir kar var ki; aklınız durur”

Eski sanayi çarşısında yapılacak olan kentsel dönüşüm projesini de değerlendiren Kayıkcı, bu projeden esnaf ve halk sahiplerinin karlı çıkacaklarını belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Öncelikle böyle bir sistemi hayata geçirdiği için Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’ye teşekkür ediyorum. Şimdi böyle bir karmaşada, işi buraya getirdi. Biz burayı yıkacağız, buradan çıkın anlamında hiç bir şey olmayacak. Yeni site kurulmadan, kimse işyerlerinden çıkartılmayacak. Ben buna kefilim. Bizi zarara sokacak hiçbir şey yok burada. Bizim orada ön imzayı atmama sebebimiz, öteki sanayiyi tetiklemek için. Burada biz, bakanlıktan onay almak için ön imzayı attık. Biz orada daha dükkânları bölüşmedik. Belediye Başkanımızdan da Allah razı olsun. Yeni yerin yolları da belediyeden olacak. Bakın 40 bin metre kare garaj yapıyor oraya. Bizde güvendiğimiz inşaat mühendisine incelettik projeyi. Şimdi şunu söylemeye çalışıyorum; burada zarar yok, bir kar var ki aklınız durur.” 

“Artan maliyetler nedeniyle birçok fırın kapatacak”

Düzce’de ekmeğe yapılacak zamla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kayıkcı, artan maliyetler nedeniyle fırıncı esnafının zor bir dönemden geçtiğini ve birçok fırının kapatmak zorunda kalacağını dile getiren Kayıkcı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Şu anda Türkiye aynı konuda. Ekmeğe, una keşke zam gelmese. Ama mazota, elektriğe, doğalgaza zam geldi. Bakın, bu zamlar nedeniyle birçok fırın kapatacak. Askıda ekmek konusu bazı fırınlarda var biliyorsunuz. Yani hangi gariban, bir fırına gitmiş, benim karnım aç bana ekmek ver demişte, ekmek alamadan dönmüş. Bakın karın en çok etkili olduğu gece, yollar kapalı, birçok insan yolda perişan kaldı. Erdoğan Bıyık, Allah kendisinden razı olsun, kendisi bizi Vali Beyimizin talimatı ile insanlara kapısını açtı ve kuruş yemek parası açmadı. Bazıları ise, bir tas çorbadan 30 TL para aldı. Erdoğan Bıyık’ın o akşamki zararı belki 30 bin TL. Bu adam iş adamı. Düzce’de kimsenin aç kalmaması için birçok esnafımız seferber oldu. Yolda mahsur kalanlara ekmek pide dağıttılar ve kuruş para almadılar. Bu Düzce’nin esnafı bunları yapıyor yani. Ben onların boynunun büküklüğünü elektrik faturalarını, doğalgaz faturalarını gördüğüm zaman üzülüyorum. Keşke ekmeğe zam yapılmasa. Ama fırıncılarında artan maliyetler karşısında beli büküldü. Unun kilosu 9 TL oldu. İnsanların kötü duruma düşmesi beni çok üzüyor.” 

“DESOB seçimlerinde Kahveciler Odası’ndan aday olacağım”

Mayıs ayı içerisinde yapılacak olan DESOB Genel Kurulunda Kahveciler ve Otelciler Odası’ndan aday olacağını belirten Kayıkcı,  “Tabii beni farklı manipülasyonlarla yıkmaya çalışan iyi niyetli olmayan insanlar var. Ben teşkilatımın uyum içinde gitmesini isterim. Ben bu teşkilatta gerçekten istenmediğimi söylesinler ben bir dakika orada durmam. Bakın ben 18 yıl Demirciler odası yaptım. Ben DESOB’a seçildiğimde, orasını bırakmak zorunda kaldım. Şimdi ben emlakçılıkta yapıyorum, gayrimenkul alıp, satıyorum. Benim sertifikam da var. Kahveciler ve Otelciler Odasına da kayıtlı olduğum için, oradan aday olmamı istedi Osman Başkanım, bana böyle bir sürpriz yaptı. Neticede Düzce’de emlakçılar odası olmadığı için, sistem beni Kahveciler Odasına atıyor” açıklamalarında bulundu. 

“Benim Seçilmemek gibi bir kaygım yok”

DESOB Seçimleri ile ilgili “Benim seçilmemek gibi bir kaygım yok!” diyerek iddialı konuşan Kayıkcı, şu ifadelere yer verdi:

“Ben büyük konuşmayı sevmem, ama bildiğim konuda da büyük konuşurum. Benim adaylığım arkadaşlarımın istediği için devam ediyor. Ben çekilirsem, orada 3 tane daha dişli aday var zaten. Ama benim yeni kuracağım Bakanlık destekli. Artık isteseler bile kavga edemeyecekler. Çünkü hepsi yönetimde görev alacak. 14 bin bir aile bizden bir çözüm üretmeyi bekliyor. İlhami Caboğlu’na istesem de kızamıyorum. Ben ülkücüye kızamam ve o koltukta oturan herkese saygı gösteririm ben. O dönemde o bizi anlayamadı. O gün için, onların siyaset göreviydi. O dönemde elbette biz de büyük bir mücadelenin içindeydik. Benim de eksiğim de vardır, ama ben bu teşkilatı sevdim. Teşkilat beni istediği sürece ben DESOB Başkanıyım. Benim seçilmemek gibi kaygım yok. Bakın ben sahada yüzde 70 destek görmezsem ben seçime girmem. Zaten bizim oda başkanlarının yüzde 80’i görevde. Ben çok şey konuşacağım, ama seçildikten sonra konuşacağım.” 

“Düzce Belediyesinde bir değişim olacağını ben de hissettim”

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün belediye yönetiminde yeni bir değişikliğe gideceği yönündeki söylentilere de değinen Kayıkcı, son olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

" Ben baktığımda, Düzce Belediyesinde bir değişim olacağını ben de hissetim. Şimdi baktığımızda, bakanlar değişiyor bir gecede. Elbette başarılı olacaksa Düzce Belediyesi, değişim şart. Çünkü Düzce’de çalışacak insana ihtiyaç var. Bana göre, hizmet için değişim yapsınlar. Ben kimsenin işine burnuma sokmak istemiyorum. Bu işi kim daha iyi yapacaksa, o gelsin. Belediyecileri hiç bilmeyen Faruk Özlü idi. Bu işi öğrendi. Çok zor bir durum yaşadığımız için, bazı projeler geri çekilerek, su paraları konusunda vatandaşa yardımcı olunabilir. Bu konuda da dışarıdan kaynak bulunabilir. Bugün olağanüstüne yakın bir durumumuz var. Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta gelen zamlar, vatandaşları zor durumda bıraktı. Belediyenin de bu konuda vatandaşlara yardımcı olmalı. Belediyenin kendi bir lirası olmaya bilir. O yatırımları da yapsınlar, ama garibana da yardım da yapılmalı. Bakın Bolu Belediye Başkanı bu süreçte, halkının yanında oldu. Ben bugüne kadar CHP’ye oy vermedim. Ama bu partiye oy vermeyen insanlar yerelde, CHP’ye oy vermeyi düşünebilir. Çünkü yaptığı çok doğru bir şey. Bu zor süreçte halkının yanında oldu.”

Programın Tamamını Aşağıdaki Linkten takip edebilirsiniz:

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=LTeDmw2nJ18

HABER: Savaş ARI