Etkisini sürdüren Yeni Tip Koronavirüs (Kovid-19) salgını her kesimden esnafın adeta kabusu olmaya devam ediyor. Düzce Bakkallar, Bayiler ve Büfeciler Odası Başkanı Vildan Şamandar, pandemi döneminde getirilen kısıtlamalar kadar, zücaciyeden – tekstil ürünlerine kadar raflarında her türlü ürünü satan zincir marketlerin de küçük esnaflara büyük zararlar verdiğini söyledi.

“Bakkallar için pozitif ayrımcılık istiyoruz”

Konu ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna konuşan Şamandar, “Pandemi döneminde, bizim küçük esnafımız maalesef zincir marketler karşısında ezildi. Zaten pandemiden önce de, bu zincir marketler, bizlere karşı ezici bir güç uyguluyordu, ama pandemi döneminde bu güç daha da artarak ilerledi. Pandemi döneminde, bizim küçük esnafımız cirolarını arttırdı diye bir algı var. Aslında bizim küçük esnafımız cirosunu arttırmadı, arttıran bu zincir marketler oldu. Biz gelir kaybı yaşadık. Yani bizim çalışma saatlerimiz kısıtlandı. Akşam 12’ye kadar açık olan esnafımız hafta içi 8’de, hafta sonu da 5’te kapatmak zorunda. Tabii ki yasalara karşı gelmeyeceğiz, bizler ne gerekiyorsa onu yapacağız, buna itirazımız yok bizim. Ancak, bu pandemi döneminde zincir marketlerdeki kalabalıklar, maalesef virüsün daha hızlı virüsün yayılmasına neden oluyor. Hal bu ki bizim küçük esnafımızda bu kalabalıklar söz konusu değil. Bizim küçük esnafımız zaten bir üçüncü kişiyi kesinlikle dükkanına almıyor. Bu sebeple, büyük marketler karşısında küçük esnafın, pozitif olarak ayrıştırılmasını, pozitif ayrımcılık yapılmasını talep ediyoruz. Hafta sonları büyük marketlerin kapatılmasını istiyoruz. Çünkü hafta sonu baktığımız zaman bu zincir marketlerin çok kalabalık olduğunu görüyoruz. Bu sebepten dolayı, mağduriyetimiz söz konusu.” dedi.

“Gerekli çalışmalarımızı ilgili bakanlıklara ilettik”

Büyük zincir marketler ile ilgili yaptıkları çalışmaları raporlar halinde ilgili bakanlıklara gönderdiklerini kaydeden Şamandar, “Biz üst kuruluşumuz olan Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bu konu ile ilgili çalışmalarımızı gönderdik. Odalar Birliği de bu konuyu TESK’e ileti. Yine aynı zamanda İçişleri Bakanlığına gönderdik, Ticaret Bakanlığı’na gönderdik. Çalışmalarımız, dosyalarımız hazır. Yani her pandemi döneminde gönderiyoruz. Yine bu Perakende Yasası var biliyorsunuz; taslak halinde. Biz bu taslağa çalıştık. Bu taslakla ilgili olması gerekenleri de yazdık, bunları da gönderdik. Biz oda olarak inanın çalışmalarımızı yapıyoruz, fazlası ile de yapmaya çalışıyoruz. Türkiye genelinde büyük bir çalışma içerisindeyiz.” şeklinde konuştu.

HABER: Savaş ARI