Gölyaka’ya ekonomi ve turizm alanında büyük katkı sağlaması beklenen jeotermal sondaj çalışmaları, gerçekleştirilen törenle başladı.

Törene Gölyaka Kaymakamı Abdullah Kurt, Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin ve diğer protokol üyeleri katıldı.

Tarım Bakanlığı’nın  “Tarım OSB” projesi kapsamında başlatılan jeotermal sondaj çalışması yaklaşık 600 kişiye yeni istihdam kapısı olacak. Bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacağı düşünülen “Tarım OSB” projesi  500 hektarlık alanda gerçekleştirilecek.

“Bugünün tarihini ben kalbime yazıyorum”

Açılış töreninde konuşan Gölyaka Kaymakamı Abdullah Kurt, Gölyaka’nın kaderini değiştirecek bir projeye başladıklarını belirtti. Çalışmaların tarım ve turizme katkısının çok büyük olacağını ifade eden Kaymakam Abdullah Kurt “Bugünün tarihini ben kalbime yazıyorum. Bazı çalışmalar ilin, ilçenin kaderini değiştirir. Beni inanıyorum ki bu çalışma Gölyaka’nın tabiatını, coğrafyasını, kaderini ve tarımını değiştirecek bir çalışma olacak. Yapacağımız çalışmadan sıcak su çıkması elbette önemli. Ama benim daha da önem verdiğim bir husus arayış içerisinde olmamızdır. En nihayetinde gayret bizden Tevfik Allah’tandır.   Daha düne kadar cennet vatanının farklı farklı köşelerinden petrol çıkardık. Daha düne kadar sıcak su çıkmaz denilen illerde sıcak su çıktı. Bu öyle bir nimet ki tarım ve turizme katkısı çok büyük” dedi.

“Tarım OSB” diye bir projesi var”

Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, Öncü Haber Muhabiri Lütfullah Şenel’e yaptığı özel açıklamada istihdama dönük projeler üretmenin gayreti içerisinde olduklarını belirterek şunları söyledi: “ Bölgemiz planlamalarda tarım ve turizm bölgesidir. Tarım ve turizm bölgesi olması münasebetiyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazine arazilerinde tarım yapılması, vatandaşların tarıma dönük ülke ekonomisine katkı sunması noktasında devletimiz büyük gayret içinde. Bizde yaptığımız istişareler neticesinde Tarım Bakanlığı’nın  “Tarım OSB” diye bir projesi var. Organize Sanayi Bölgesi bölgemizde olması mümkün değil. Tarım ve turizm bölgesi olduğumuz için bu böyle. Bizde bölgemizde istihdama dönük nasıl başka projeler üretebiliriz bunun gayreti içerisindeyiz. Bölgemizdeki 8 kuyu içerisinden verimli iki tanesini açılışını yapıyoruz. 10 Haziranda yer tespitini yapmıştık.  İzmirli bir firma ihaleyi aldı. Bölgemizde iki tane sondaj kuyusu yapacağız. 500 hektarlık alanda Türkiye’nin her yerinde “Tarım OSB” hizmet verecek.”

“500-600 kişiye istihdam oluşturacak”

Projeye katkı sağlayan bürokratlara teşekkür eden Demircan şöyle konuştu: “Tarım Bakan Yardımcısı, milletvekillerimiz hepsine teşekkür ediyorum. Hepsi çok destek veriyor. Buradan bu suyu çıkardığımızda bölgemizi “Tarım OSB” ilan edeceğiz. Bu bölgede 500-600 kişiye istihdam oluşturacak bir hazine arazisi var. Artı olarak şahıslarda artık fındıktı kavaktı düz arazideki bu mahsullerini ve bölgemiz Antalya’dan 12 saatte kamyon Adapazarı, İstanbul haline geliyor. Benim bölgemde 1 saatte Adapazarı haline nakliyesi oluyor. İşte bu su seracılık için önemlidir. Sera yatırımcıları gelecek ve bu su da serayı ısıtmada kullanılacak. “

“Belediyemize de iyi bir gelir olacak”

Öncelikli hedeflerini açıklayan Demircan şunları ifade etti: “Öncelikli hedefimiz serayı ısıtmada 50 derecenin üzerinde bir su ümit ediyoruz. İnşallah bunun ilk sondaj çalışması açılışını yapacağız. Bölgemize güzel bir hizmet, Belediyemize de iyi bir gelir olacak. Çünkü Belediyelerimizin bir geliri yok. Bu suyu satmak suretiyle Afyon’da buradan büyük bir gelir elde ediyor. Afşet diye bir firma. Özel idare ve Belediyeye ait bir firmadır. Bizde inşallah bu bölgemizde bu suyu çıkarttığımızda insanlarımıza hem istihdam hem de ekonomimize ve tarım sanayimize katkı sağlamış olacağız.”

“İstanbul’a giden melenin doğuş noktasındayız”

Yapılacak çalışmaların bölgeye her anlamada katkı sağalacağını ifade eden Demircan şunları aktardı: “Turizm alanında da inşallah derecesi yüksek olur. Evleri ısıtmada kullanırız. Değişik alanlarda kullanırız. Yine bölgemizde 5 yıldızlı otellerimiz olur. Sadece Gölyaka ovasındaki arazilerde değil, İstanbul’a giden melenin doğuş noktasındayız. Efteni Gölü’nden çıkan melenin doğuş noktasındayız. O melenin karşısında Düzce’nin köyleri var. Bu suyu oralarda da tarımlarda kullanmak suretiyle bölgemizde büyük bir istihdam yaratacağız.  Şu an ikincisine burada başladık. İkincisini şu an mevcut hamamın yani Efteni hamamının olduğu yerde ikinci sondajımıza başlayacağız. Yolun kenarında noktamız koordinatları ile belli ve orada başlayacağız.”

“Şimdilik odaklandığımız nokta burası”

İleriye dönük projelerinde olduğunu belirten Demircan şunları söyledi: “Şimdi projemiz ve önceliğimiz budur. İleriye dönük Kardüz’le ilgili, Efteni hamamıyla ilgili projelerimiz var. Ama şimdilik odaklandığımız nokta bu suya odaklandık. Çünkü bunu önemsiyoruz. Bölgemizin tarım sektöründe bunu önemsiyoruz. Ondan sonra Güzeldere şelalemizde oteller yapmayı orada evler yapmayı onları ileri ki safhadan öncelikli sırasına göre ama şimdi ki önceliğimiz bu suyu bölgemize kazandırmaktır. “