Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan’ın göreve gelmesinin ardından, hem sağlık turizmine katkı sağlamak hem de tarımsal amaçlı kullanılmak üzere bölgede jeotermal su çalışmaları başlatıldı. İller Bankası ve Maden Teknik Arama (MTA)’da görevli jeoloji mühendisleri tarafından bölgede sismik araştırmalar neticesinde belirlenen alanların altında Jeotermal su yatakları tespit edilmeye devam ediliyor.

Gölyaka’nın Hacıyakup Köyü sınırlarında konuşlandırılan 2 numaralı sondaj kuyusunda yerin 800 metre derinliğinden termal su çıkartılmasının ardından bugün düzenlenen törenle 1 numaralı kuyuya da ilk sondaj çakıldı.

Sondaj kuyusu için düzenlenen törene Gölyaka Kaymakamı Fahri Onay, Belediye Başkanı Yakup Demircan, AK Parti Gölyaka Belediye Meclis üyeleri ve Gölyaka İl Genel Meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

1 numaralı sondaj kuyusu için kurban kesilip dualar edilmesinin ardından çalışmalar başladı. 1 numaralı kuyusunda sondaj çakılması için butona Gölyaka Kaymakamı Fahri Onay ve Belediye Başkanı Yakup Demircan birlikte bastı.

“1 numaralı kuyudan umutluyum”

Açılış törenin ardından Öncü mikrofonuna konuşan Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, 1 numaralı sondaj kuyusundan umutlu olduğunu belirterek, “Bu sondaj yerimiz 1 numaralı en verimli sondaj kuyumuzdu. Allah’a şükürler olsun bugün sondajı vuruyoruz. Bu sondaj kuyusu yola denk geliyordu, trafiği aksatmasın diye, 3 – 4 metre şahıs arazisini aldık. Burayı veren aileye teşekkür ediyorum. Muvafakat alana kadar zaman geçmesin diye, 2 numaralı kuyumuzda çalışmalara başladık. O kuyumuzda malumunuz 800 metrede, debisi çok yüksek kendiliğinden saniyede 80 litre çıkıyor termal su. Ama pompa ile çektiğimizde saniyede 150 litre ve 800 metrede 46.3 derecede suyumuz çıkıyor.  Şu an onun Hacettepe Üniversitesi’ne raporları gitti. Düzce Üniversitesi’nden numunelerini aldılar. Raporlarını bekliyoruz. 2 numaralı sondaj kuyumuzu vanaladık ve sonucu bekliyoruz. Şimdi esas en önemli olan 1 numaralı sondaj yerimizde bugün itibari ile çalışmalara başlıyoruz Allah’ın izni ile. Burada da 1 – 2 ay sonra bununda semeresini ciddi bir su debisi ile beraber hep birlikte göreceğiz inşallah.” dedi.

“Termal suyu tarım OSB ve turizmde kullanmak için çalışma yapacağız”

Termal suyu tarım OSB ve turizmde kullanılması için çalışma yapılacağını kaydeden Demircan, “Termal su yataklarını İller Bankası’nın Jeoloji Mühendisleri belirledi. Bazı yerlere MTA belirliyor, bazı yerlerde İller Bankası’nın jeoloji mühendisleri belirliyor. Biz de onların belirlediği noktalarda talepte bulunuyoruz ve oralarda, bölgemizin ihtiyaçları doğrultusunda, bölgemizin tarım OSB ve turizm yatırımları ile ilgili kullanmak maksadıyla buralara müracaat ettik. Onlar da ‘uygundur’ dediler ve bizde bu münasebetle buralarda sondaj çalışmalarına başladık.  39 derece termal su tesisleşme açısından ideal sıcaklıktır. İnsan sağlığı için en ideal su, 38 – 39 derecedir. 40 derecenin üstündeki sular, termalde kullanılacaksa 39 dereceye düşürülmek zorunda. Biz şu anda 39 derece, 40 derece suyumuzu bulduk, ama suyun derecesi yüksek olunca Tarım OSB’de kullanılması, 42 derece ve üstünde seralarda kullanılması gerekiyor. Bu işin uzmanları der ki ‘Debisi düşük olup, 60 derece olmuş, o da işe yaramıyor.’ Önemli olan derece ile birlikte debisinin yüksek olması. Burada da çok güzel bu verimi alacağımızı umuyorum.” diye konuştu.

“Biz buraya yatırımcıları bekliyoruz”

Gölyaka’nın turizm ve tarımsal alanda büyümesi için yatırımcıları bölgeye davet ettiklerini dile getiren Demircan, “Biz buraya yatırımcıları bekliyoruz. Seracılıkta, zaten burasını tarım bölgesi ilan etmeyi düşünüyor. İl başkanımız ve milletvekillerimiz de bu konuda destek veriyorlar bize, bakanımız ile görüşüyorlar. Bu nedenle suyun çıkmasını bekliyoruz. Bu bölgenin Tarım OSB ilan edilmesi için. Bunun haricinde turizm yatırımcıları da termal noktasında buraya geliyor. Şu anda biz sadece suyun çıkmasını bekliyoruz. Biliyorsunuz burada zaten bir Eftenia Otelimiz var. İnşallah siyasilerimiz ve bürokratlarımız destek verirse burayı da üniversiteye kazandırdığımızda bu bölgeye bir değer katmış olacağız. Üniversitemiz zaten Değer Üreten Üniversite. İnşallah Eftenia Oteli aldığında, değer üreten üniversite, bir tık daha ileriye gitmiş olacak, bölgemiz açısından.” şeklinde konuştu.

HABER: Savaş ARI