Yeni tip koronavirüs pandemisiyle tarımın önemi bir kez daha anlaşılırken son olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ülkelerin tarımsal ürün ihracatına getirdiği kısıtlamalar gıdada dışa bağımlılığın neden olabileceği tehlikeleri gösterdi. Öte yandan Türk Lirası’ndaki değer kaybı nedeniyle çiftçi, fiyatları katbekat aratan gübre, enerji ve ilaç maliyetlerine karşı ayakta durma mücadelesi veriyor.

Fındık üreticisi artış bekliyor

Türkiye’nin stratejik tarım ürünü olan ve büyük kısmı yurt dışına ihraç edilen yeşil altın fındığı, bir yıllık emeğiyle üreten çiftçilerin de artan maliyetler karşısında, 13 yılda yalnızca 20 TL artan fındıkta alan bazlı gelir desteğinde artış talebi henüz olumlu bir yanıt bulmamışken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayına ait Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi istatistiklerini yayımladı.

Tarımsal üretimde masraflar artmaya devam ediyor

Son rapor tarımsal üretim maliyetlerindeki katlanışı bir kez daha gözler önüne serdi. Ocak ayında tohum ve dikim materyalleri dışındaki tüm girdilerin fiyatında artış yaşandı. Bir ayda gübre fiyatı yüzde 5,5, tarımsal ilaç fiyatı yüzde 12,5 arttı. Çiftçinin en çok belini büken kalem ise bir ayda yüzde 37 artan enerji ve yağ maliyeti oldu.

Gübre fiyatları bir yılda 2,5 katına çıktı

Son bir yıldaki değişim ise tarımsal üretimin geleceği adına kaygılandırdı. TÜİK rakamlarına göre 1 yılda gübre ve toprak geliştiricilerin fiyatları yüzde 153 arttı. Üreticinin enerji maliyeti de 2 katına çıktı. Besicinin kara kara düşündüğü yemler ise bir yılda yüzde 44 zamlandı. Ocak ayında tarımsal üretim enflasyonu yüzde 10,12 artarken yıllık bazda yüzde 57,26’ya ulaştı.

HABER: Mehmet GÜNESEN