Düzce Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamalarda Resmi Gazete'de çıkan Organize Sanayi Bölgelerinin denetlenmesiyle ilgili çıkan yönetmelik hakkında bilgi verildi. Yayınlanan yönetmeliği göre Düzce'deki Birinci ve İkinci OSB üç ayda bir Valilik tarafından denetlenecek. Yapılacak denetimlerle OSB'nin denetlenmemesine yönelik çıkan yorumlara da açıklık getirilmiş olacak.

Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada Düzce gündemini meşgul eden ve Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in açıklama yaptığı YEYPAŞ'ın denetim konusuna da değinildi. Açıklamada YEYPAŞ'ın da Düzce Belediyesi tarafından yapılacak talep doğrultusunda denetimimin yapılabilecağı ifade edildi.

Resmi Gazete'de çıkarılan yönetmelikte ayrıca şu ifadelere de yer verildi :

“ OSB'ler Müteşebbis heyet ve işletme aşamasında Gelen Kurul, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Bölge Müdürlüğü olmak üzere 4 organdan oluşmaktadır. Organlarından biri olan ve müteşebbis heyetin kendi üyeleri arasından seçilen 2 asil ve 2 yedek üyeden oluşan Denetim Kurulu tarafından denetim şu esaslara göre yapılmaktadır.

OSB işlemlerinden bilgi edinmek ve gerekli kayıtların düzenli olarak tutulmasını sağlamak amacıyla en az 3 ayda bir defa OSB'nin defterlerini incelemek, birlikte veya münferiden düzenleyecekleri raporla müteşebbis heyete bildirmek, en az 3 ayda bir defa OSB'nin nakit mevcudu ile menkul değerlerini kontrol etmek, bütçe, bilanço ve gelir-gider defterini denetlemek, yıllık bilanço ve sonuç hesaplarını inceleyerek, bu husustaki görüşlerini birlikte veya tık başına bir raporla müteşebbis heyete bildirmek, OSB katılımcılarını, OSB Yönetim Kurulu Üyeleri ve OSB personeli hakkındaki şikayetlerini incelemek ve inceleme sonucunu müteşebbis heyete iletmek, en az üç ayda bir ara raporu ve yılda bir defa genel denetleme raporunu düzenleyerek müteşebbis heyete sunmak.

OSB kamu ihale kanunu yani ihale mevzuatına tabi olmamakla birlikte ihaleler etik kurallar gözetilerek, şaffaf bir şekilde yapılmaktadır. Yİne ilimiz defterdarlığından Valiliğimiz Özel Kalem Müdürlüğü'nün 11.07.2007 tarih ve 109 sayılı yazısı ile denetmenlerce denetim yapılması istenmiştir. Dolayısıyla ilimiz birinci ve ikinci OSB denitim altındadır..”