Düzce’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle KESK ve DİSK’e bağlı bileşenler, Birleşik Kamu-İş Sendikası, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Emekli-Sen, Emek-Sen sendikalarına bağlı üyeler ilebazı partilerin üyeleri Belediye Meydanında toplandı. Kutlama kapsamında bir araya gelen vatandaşlar trafiğe kapatılan İstanbul Caddesi üzerinden Anıtpark Meydanı'na doğru yürürken polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Pankart, döviz ve flamalarla yürüyen kalabalık Anıtpark Meydanında yürüyüşü tamamladı.

Kutlamalar Anıtpark Meydanında düzenlenen programla sürdü. Kutlamalara katılanlar Anıtpark Meydanında barikatlarla çevrili alana oluşturulan polis kontrol noktalarından geçerek alana alındı. Yaşlı bir kadın, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı sağlık durumu elvermediği için kalabalıkla birlikte kutlayamadığı gerekçesiyle gözyaşı döktü. Elinde parti bayrağı olan yaşlı kadın gösteri için meydanda bulunan alandaki platformun merdivenine oturarak kutlamalara eşlik etti.





15 Temmuz darbe girişimini fırsat bilen Hükümetin…
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı katılımcı tüm sendikalar adına yapan Eğitim-İş Düzce Şubesi Başkanı Hüseyin Arslan, hükümetin 15 Temmuz darbe girişimini fırsat bilerek OHAL ile birlikte kamu emekçilerinin ve işçi sınıfının kazanılmış haklarına karşı saldırılara giriştiğini söyledi.

Emekçi sınıflarının sömürüsü derinleşecek
AK Parti hükümeti döneminde oluşturulmak istenen yeni siyasal rejimin bir takım hukuksuzlukları da beraberinde getireceğini iddia eden Arslan konuşmasına şöyle devam etti:

“Kamu emekçilerinin iş güvencesi ellerinden alınmak istenmekte taşeronlaştırma, esnek, güvencesiz ve sendikasız çalıştırılma yaygınlaştırılmakta, işçi emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının giderek ağırlaşmasına yönelik yasal düzenlemeler yapılmakta ve bazıları kıdem tazminatının devlete istenmesi gibi konular gündeme gelmektedir. Oluşturulmak istenen yeni siyasal rejim emekçi sınıflarının sömürüsünü derinleştirmektedir. Bu dönemde işsizlik, yoksulluk, hukuksuzluk, baskı, taşeronlaştırma, güvencesiz ve esnek çalışma, iş kazaları had safhaya ulaşmıştır.”

Hükümetten işçiler için olan taleplerini sıraladı
Hükümetten bir takım taleplerinin olduğunu kaydeden Arslan o talepleri 11 madde ile şöyle sıraladı:

“OHAL kaldırılmalıdır. Emekçi alın terinin karşılığını almalıdır. Asgari ücret, işçilerin insanca yaşayacağı düzeye çıkarılmalıdır. Yoksulluk ve işsizlik ortadan kaldırılmalı, hakça bir paylaşım üzerine kurulmalıdır. İşçilerin en önemli güvencesi olan kıdem tazminatına dokunulmamalıdır. Kiralık işçilik uygulamasına son verilmelidir. İnsanlarımızın arasında kutuplaşma yaratacak uygulamalara son verilmelidir. Herkes için güvenli bir iş, herkes için insanca yaşam hakkı sağlanmalıdır. Devletimize çöreklenmiş tarikat ve cemaatlerin faaliyetleri durdurulmalıdır. Hukuksuz tutuklamalara son verilmeli, herkes için adil yargılanma hakkı tanınmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği cumhuriyetin, çağdaş, laik cumhuriyet yapısını değiştirmeye yönelik uygulamalara son verilmelidir.”

Konuşmanın ardından 1 Mayıs halayı çekildi.