Kalkınma Bakanlığı, İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE-2011)'nı yayımladı. Araştırmaya göre Düzce gelişmiş iller arasında 35. Sırada yer aldı. En son 2003 yılında yapılan araştırmada Düzce 3. Derece gelişmiş bölgeler arasında 45. Sırada yer alırken, 8 yılda 10 sıra yükseldi.
2003 yılında yapılmıştı
En son 2003 yılında yayımlanan İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE) çalışması Kalkınma Bakanlığı tarafından güncellendi. SEGE-2011 çalışması ile illerin gelişmişlik düzeyleri farklı alanlardan seçilen değişkenler yardımıyla ölçüldü. Belediyelere ve İl Özel İdarelerine kaynak tahsis edilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının personel atamaları ve özlük haklarının düzenlenmesi ile kalkınma ajansları merkezi bütçe paylarının belirlenmesi gibi bölgesel niteliği olan kamu politikalarının uygulanmasında önemli bir kıstas olarak kullanılan SEGE çalışmasında, 8 yıl önce 45. Sırada olan Düzce 2011 yılı verilerine göre 35. Sırada yer aldı.
61 değişken kullanıldı
SEGE-2003 çalışmasında 10 alt kategoride 58 adet değişken kullanılırken, yeni teşvik sistemine de dayanak teşkil eden SEGE-2011 çalışması ise; demografi, eğitim, sağlık, istihdam, rekabetçi ve yenilikçi kapasite, Mali kapasite, erişilebilirlik ile yaşam kalitesi olmak üzere 8 alt kategoride, çoğunluğu 2009-2010 yıllarına ait 61 değişken kullanıldı. Çalışmada kullanılan değişkenlerin teknik ve bilimsel bir yaklaşımla seçiminde ilin ülke içerisindeki ekonomik ağırlığı ve potansiyeli, sosyal gelişmişlik seviyesi, ortalama bireysel refah düzeyi, il ölçeğinde ekonomik ve sosyal gelişmişlik ile bireysel refah arasındaki denge, veri teminine ilişkin süreklilik gibi veriler kullanıldı.

 Haber; H. İŞCAN