Hedef: Hareketli yaşama teşvik

Düzce’de vatandaşları hareketli yaşama teşvik etmek amacıyla bisiklet kullanma alışkanlığı kazandırılması hedefiyle yola çıkan Düzce Belediyesi birçok şehirde benzeri olan “Elektrikli Bisiklet ve Scooter Sistemi”ni devreye sokmak için harekete geçti.

Başkan Özlü ve ekibi aylarca üzerinde çalıştı

Araç kullanımının yoğun olduğu kentte hem yaşayanları harekete geçirmek hem de egzoz salınımını azaltarak hava kirliliği sorununa bir nebze de olsa merhem olmayı planlayan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, ‘Modern şehir Düzce’ kimliğine de katkı sunan yeni sistem için aylar süren bir çalışma yürüttü. Daha önce kentte uygulanmayan bir hizmetin halk tarafından benimsenmesi için her ayrıntıyı titizlikle inceleyen Başkan Özlü ve çalışma ekibi, “Elektrikli Bisiklet ve Scooter Sistemi”nin başarıyla yürütüldüğü kentlerin idarecileri ile detayları görüşmeler yaptı.

Girdeban firması 7 Ocak 2021’deki ihaleyi kazandı

Bu doğrultuda çizilen yol haritası ile birlikte Düzce Belediyesi tarafından 7 Ocak 2021 tarihinde bisiklet-scooter-büfe ihalesi gerçekleştirildi. Geçerli mevzuata uygun şekilde yapılan ihaleyi kazanan Girdeban Elektronik Turizm Ticaret Anonim Şirketi, 300 adet elektrikli bisiklet ve 200 adet scooter’ı Düzceliler’in hizmetine sundu.

Dar gelirli vatandaşların ulaşım aracı oldu

Artan akaryakıt fiyatları nedeniyle toplu ulaşım ve servis ücretlerinin zamlanması nedeniyle özellikle liseli gençlerin tercih ettiği elektrikli bisikletler kısa zamanda benimsendi. Bisiklet kullanımının yoğun olduğu kentlerin başında gelen Düzce’de dar gelirli vatandaşların ulaşım aracı haline gelen bisikletler, dakikası 0.16 kuruşluk sabit ücretiyle de bütçe dostu olarak kabul edildi.

Sadece Düzce’de ‘paylaşımcı hizmet’

Yaklaşık 1.5 yıldır Düzceliler’e elektrikli bisiklet, scooter ve vitamin büfeleri ile hizmet veren Girdeban Elektronik Turizm Ticaret Anonim Şirketi, ayrıca aynı sistemin devrede olduğu diğer şehirlerin aksine ‘paylaşımcı hizmet’ anlayışıyla da beğeni kazandı. Benzer sistemin uygulandığı kentlerde bisiklet durağından alınan vasıtanın tekrar aynı noktaya bırakılması zorunluluğu varken, Düzce’deki kullanıcılar, uygulama üzerinden nerede olduğunu gördükleri elektrikli bisikletleri istediği yerden alıp istediği yere bırakabiliyor.

‘İzmirli firma’ ötekileştirmesi

10 yıl için düzenlenen ancak belediyelerin yaptığı scooter ihalelerinin iptal edilmesi kararına bağlı olarak scooterlar kapsam dışı bırakılarak 1.5 yıl sonra yeniden ihale hazırlığı yapılan “Elektrikli Bisiklet ve Büfe” hizmetinin sil baştan uygulanacak olması uzun süredir devam eden eleştirileri gündeme taşıdı. Özellikle bazı kesimlerin ‘İzmirli firma’ diyerek sık sık sorguladığı ve ötekileştirdiği yatırımcının yeni ihaleye girip girmeme konusunda kararsız olduğu öğrenildi.

39 Düzceli’ye istihdam sağlıyor

Belediye tarafından açılan ihaleyi kazanan ve her şeyi şartnameye uygun olarak gerçekleştiren Girdeban Elektronik Turizm Ticaret Anonim Şirketi, Türkiye’nin birçok şehrinde aynı hizmeti veriyor. Tamamı Düzceli 39 personele istihdam sağlayan firma, art arda yaşanan hırsızlık ve mala zarar verme gibi sorunlara rağmen yatırımdan geri adım atmadı.

Yıpratma girişimleri firmayı bezdirdi

Ancak aylardır belli kesimlerin firma üzerinden belediyeyi yıpratmaya yönelik girişimlerine maruz kalmaktan yorulan şirketin, yeni ihaleye katılıp katılmama konusunda net karar vermediği öğrenildi.

Düzce zarar görüyor

Öte yandan daha gelişen ve kalkınan bir şehir olması hedefiyle birçok önemli projenin hayata geçirildiği Düzce’de bir yandan ‘Yatırımcı gelsin’ çağrıları yapılıp diğer yandan gelen yatırımcıların algı ve karalama hamleleri ile kaçırılması yüzünden Düzce ve Düzceliler kaybediyor.