Bugün 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü ve dünyada her 88 çocuktan biri otizmli. Sosyal ve iletişim becerilerinin gelişiminde ortaya çıkan bir farklılık olan otizm, dil gelişiminde gerilik, öğrenme bozukluğu ve çeşitli duyu eşiği farklılığına neden oluyor. Otizmin sebebi olarak bilim adamları birçok görüş ortaya atıyor bu konu hakkında kimi uzman beslenme ve artan genetiği değiştirilmiş gıdaları ve gıdalara eklenen katkı maddelerinin etkili olduğunu savunurken kimi uzmanlar ise, ağır metallerin beyinde yarattığı hasar üzerinde duruyor. Kimisi ise hava kirliliğinin otizmde etkili olduğunu savunuyor.

 




2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü münasebetiyle Otizm Farkındalığına dikkat çekmek için, Düzce Özel Eğitim Uygulama Merkezi bir program düzenledi. Programda Düzce Özel Eğitim Merkezi Müdürü Osman Özcan Bu yıl “Yerimde olsan” diyerek Otizmin farkındalıklarını arttırmaya çalıştıklarını ifade etti.

 



Özcan “Okulumuzun açıldığı tarihten itibaren bu yıl üçüncüsünü yaptığımız bu etkinliklerin ilkinde “Farkında mısınız?” Geçen yıl “Biz de varız” demiştik. Bu yıl da “Yerimde olsan” diyerek Otizmin farkındalıklarını arttırmaya çalışıyoruz”dedi.

 

 


Otistik çocuklar ve ailelerinin sorunlarına da değinen Özcan, “bizler için kolay olan şeyler otistik bireyler için zor olabiliyor” şeklinde konuştu.

Sizlere büyük bir gösteri sunmaktan öte, farkında olmanızı sağlamak üzere bu programı tertip ettik diyen Özcan “Bu gün bizim için çok kolay olan şeyler, otistik bireyler için kolay olmayabiliyor. Günlük hayatta eksikliklerin nelere mal olduğunun bile farkında olmadan rutin olarak yapmış olduğumuz birçok davranış otistik bireyler için çok zor olabiliyor. Bazıları için bir harfi söyleyebilmek, bazıları için diş fırçalamak, Çağırdığında annesine bakabilmesi bile gurur verici olabiliyor”dedi.

Özcan, Otistik çocuklar eğitim merkezi adına, çocukların hayatlarını kolaylaştırabilmek için çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, öğrenciler için insanüstü gayretle çalışan tüm öğretmenlere, çalışanlara, velilere ve programa katılanlara teşekkür etti.