Babası ya da annesi vefat eden çok sayıda kadın, yetim maaşı alabilmek için kâğıt üzerinde eşinden boşanıyor. Ancak evlilik, fiilen devam ediyor. Bu durumun önüne geçmek için sahte boşanmalar, nitelikli dolandırıcılık kapsamına alındı.
Anlaşmalı boşanmaların tespitinde en çok SGK'nın 'Alo 170' hattına gelen ihbarlar yol gösterici oluyor. Alo 170 hattına, son 1 yılda yaklaşık 5 bin 500 anlaşmalı boşanma ihbarı gelmiş bulunuyor.
İhbarlarda ilk sırayı 819 ihbarla İstanbul alırken ikinci sıradaki şehir 710 ihbarla Zonguldak oldu. Bölgesel bazda ise 1.378 ihbarla Marmara Bölgesi ilk, 1.280 ihbarla Karadeniz ikinci sırayı aldı. İhbarlarda en alt sırada Doğu Anadolu Bölgesi yer aldı.
İHBARCILAR AİLEDEN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, yersiz aylık alanları ihbar edenler genellikle kişilerin kız kardeşleri ya da anneleri oluyor.
Anlaşmalı bir şekilde eşiyle boşanan bir kadın, babasından yetim aylığı aldığında annesinin ya da kız kardeşinin aylıklarında düşüş oluyor. Hal böyle olunca kız kardeşler ve anneleri arasında gizli tutulmasını talep ettikleri ihbarlar oluyor.
PARA MI, KAN BAĞI MI?
Yapılan araştırmalar sonucu ortalama dul ve yetim aylıklarının miktarının 700 TL ile 1.200 TL arasında değiştiği görülüyor. Şikâyetlerin büyük bir bölümü asgari maaş alanlar arasında yaşanıyor.Belirtilen durumun ilginç kısmı ise asgari 700 TL alan bir kişi, maaşına ortak olan kızını ya da kız kardeşini 200 TL ile 300 TL arasında değişen tutarlar için ihbar ediyor. Bunu daha düşük maaş alıp 50-100 liralık fark için yapanları görmek de şaşırtıyor.(kaynak:haberler.com)