Düzce Ovası Sulama Birliği Olağan Meclis Toplantısı’na katılan DSİ 5. Bölge (Ankara) Müdürlüğü İşletme ve Bakım Şube Müdürü Cemal Dilektaşlı, bir çok ilde başarıyla uygulanan ve Düzce için 2016 yılında ihaleye çıkılacağı açıklanan kapalı sulama sistemi ile ilgili konuştu. Geçtiğimiz yıl eylül ayında gerçekleşen Düzce Ovası Sulama Birliği 4. Olağan Genel Kurulu'nda Düzceli çiftçilere “180 milyonluk Kapalı Devre Sulama Sistemi ihalesi ekim ayında yapılacak.” diyerek müjdeyi veren Düzce Ovası Sulama Birliği Başkanı Necmettin Kavak’ın aksine DSİ Yetkili Cemal Dilektaşlı, henüz somut çalışmaların başlamadığını açıkladı.

Bir yığın sorunları var”

İlk olarak Düzce’deki mevcut DSİ tesislerinin durumunu aktaran Dilektaşlı, “Bizim Düzce Ovası’ndaki tesisimiz 45-50 yaşında bir tesis. Haliyle bir yığın sorunları var. Eski oluş nedeniyle ve yeterli kullanılamama gibi eksiklikleri var. Bu bağlamda sizlerin de talebi doğrultusunda bu şebekenin yenilenmesi, kapalı sulama projesine çevrilmesi adına bir çalışma yapıldı. Bu talep üzerine bölge müdürlüğümüz proje yapım işini gerçekleştirdi. Bu çalışmayı da Bolu sulamasıyla birlikte yaptı çünkü Bolu’da bu proje kapsamında. Projemiz hazır.” dedi.

Sulama alanımızın düşük oluşu nedeniyle beklemeye alındı”

Ekim 2016’da ihaleye çıktığı ve bu yıl çalışmalara başlanacağı sanılan Kapalı Devre Sulama Sistemi ile ilgili ise üreticilerde şaşkınlık yaratan şu açıklamayı yaptı: “Biz 2016 sonunda bu projeyi 2017 programına almak için teklif ettik. Ancak fiili sulama alanımızın düşük oluşu nedeniyle bu beklemeye alındı. “Sulama oranınızı yükseltseniz daha iyi olur” dediler. Bunun üzerine bölge müdürlüğümüz talebi yeniledi ve Sayın Bakanlarımız Veysel Eroğlu ve Faruk Özlü Beylerin bu projeyi çok yakından takip etmesi sizin en büyük avantajınız. Bölge müdürlüğümüz dahilinde mevcut sulama projelerinde bu tür ihtiyacı olan tesislerimiz var. Ama onlar sizin ve büyüklerimizin takibi sayesinde bayağı yol aldı. Bu iş yapılacak. Ancak mevcut tesise, toprağa, tarıma sahip çıkarak bunun devamlılığını sağlamanızı bekliyoruz.

Maksimum 2 yılı geçmez”

Bu yıl programa alındığında bunun inşaat ihalesi yapılacak maksimum 2 yılı geçmez. İnşaatı tamamlanır bu projeniz tamamlandığında ortaya, suladığımız alan daha fazla olacak, daha modern bir sulama yapacaksınız, her şeyden önce barajdaki suda yüzde 40-50 tasarruf sağlanacak. Bu ilave su demek, yeni sulama sahası demek ve içme suyu demek. İnşallah hepimize hayırlı olacak bir proje bu. Bu projenin peşini bırakmayacağız.”

Kayıp: 2 bin hektarlık alan

Devlet Su İşleri (DSİ) Düzce Şube Müdürü Deniz Yıldız, ise şöyle konuştu: “Toprak koruma kurulları başkanı vali olmak üzere Düzce’de en az 3 kez toplanıyoruz. Ben iki yıldır buradayım. Katıldığım bütün toplantılarda ilk hedefimiz, tarım arazilerinin sanayi ve imara açılmasının önünde durmak. Çünkü kıt olan bir toprak kaynağımız söz konusu. 1973 yılında sulama sahamız 13 bin 300 hektar iken şu anda 11 bin 300 hektar net alanımız kalmış. Bu da 2000 hektarlık alanın imara açılmış demek oluyor. Bu bir kayıp. Sevindirici husus ise 2016 yılının 11 ve 12’nci ayı içerisinde resmi gazetede yayınlanmış olan büyük ova kapsamına alındı Düzce Ovası. Yaklaşık 21 bin hektar büyük ova kapsamında. İstesek daha sanayi sitesi ve yapılaşmaya açamayacağız. Bu belki de Düzce’nin en büyük kazanımlarından biri. Keşke 50 yıl önce olmuş olsaydı bu olay.”

Sulama sezonu 1 Mayıs’ta başlıyor

Öte yandan Düzce Ovası Sulama Birliği Başkanı Necmettin Kavak, yaklaşan sulama dönemine ilişkin yapılan çalışmalar ve alınan önlemler konusunda bilgiler verdi. Kavak, “Düzce Ovası’ndaki sulama sezonu, 1 Mayıs tarihi itibariyle açılmış olacak. Ancak biz suyu çiftçinin isteğine göre salacağız. 1 Mayıs olmaz da 15 Mayıs itibariyle olabilir ama 1 Mayıs tarımsal suyun çiftçimize verilme dönemidir. Birlik olarak biz ilkbahar dönemi başladığı günden bu yana kanal ve kanalet bakım işlemine devam ediyoruz. Şu anda bu çalışmanın yüzde 80’ini tamamlamış bulunuyoruz. 1 Mayıs itibariyle de önce ana kanallarımıza suyu vereceğiz. Daha sonra yedek kanallarımıza su vereceğiz.” diye konuştu.