Orman özelliğini kaybetmiş 2-B arazilerinin satışını öngören kanun tasarısını, TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşüldü. Komisyonda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahir Küçük, tasarı hakkında bilgi verdi.
 CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi 2-B arazilerinin orman köylüsüne bedelsiz verilmesi gerektiğini savundu. Bu arazileri kullanan şehirdeki vatandaşlar arasında ayırım yapılması gerektiğini belirten Hamzaçebi, "Orayı kendisi kullanıyorsa ya da tarım ve hayvancılık yapıyorsa bedeli emlak vergisi olmalı. Belediye sınırları içerisindeki bu yerlerdeki 3 yıllık taksit süresi asgari 5 yıl olmalı." dedi.
 MHP'li Mehmet Şandır ise 2-B arazileriyle ilgili düzenlemede acele edilmemesi ve adaletli olunması gerektiğini ifade etti. 2-B arazilerinin orman köylüsüne bedelsiz olarak verilmesi gerektiğini savunan Şandır, "Eğer köylü araziyi tarımda kullanıyor ve o köylü nüfusuna kayıtlı ise o köylüye bedelsiz verilmeli ya da yük olmayacak bir bedelle verilmeli." diye konuştu.
 Tasarının 4. maddesi üzerinde AK Parti'nin verdiği önerge kabul edildi.
Buna göre, orman içinde veya bitişiğinde bulunan köyler ile mahallelerden; köylerini terk ederek 2/A alanlarına nakledilen ve yerleştirilen ancak köylerde ve gittikleri yerlerde tapulu mülkü bulunan aileler de hak sahibi sayılacak.

 

Haber; H. İŞCAN