Bir sezonu daha umduğu fiyatlarla ürününü satamadan kapatmaya hazırlanan fındık üreticisinin devletten her yıl aldığı alan bazlı destekleme için başvuruların başladığı bildirildi.

2013 yılında 160 TL iken 2014 yılında 170 TL’ye yükseltilen destek miktarı 2017 yılında da değişmedi. Fındık üreticilerine 2017 ürünü için dekar başına 170 lira destek ödemesi yapılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve resmi gazetede yayımlanan Bitkisel Üretime Destekleme Yapılmasına Dair Tebliğ ile başvuru zamanları ile destekleme miktarları belirlendi. Buna göre; Fındık Alan Bazlı Desteği, Mazot ve Gübre Desteği, Organik Tarım Desteklemesi, İyi Tarım Uygulamaları Desteği, Küçük Aile İşletmesi Desteği, Toprak Analizi Desteği, Fark Ödemesi destekleri, Yem Bitkileri Desteği, Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanım ve Tohum Üretimi, Sertifikalı Fıdan/Fide Kullanım ve Sertifikalı Fidan Üretimi desteklemeleri tebliğin yayım tarihi olan 18 Eylül itibariyle başladı.

Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu yaptığı açıklamada, “2017 yılı alan bazlı gelir desteği başvuruları, 2017 yılı üretim yılında çiftçi kayıt sistemi ve fındık kayıt sistemine kayıtlarını yaptırmış ve güncellemiş olmak kaydıyla bu kararın yayımı tarihinden itibaren başlayarak 29 Aralık 2017 tarihi mesai bitiminde sona erecektir. Ayrıca bu tebliğin yayınlanmasıyla birlikte organik tarım, iyi tarım, sertifikalı tohum kullanımı ve üretimi, sertifikalı fidan kullanımı ve üretimine ait başvurular da başlamıştır.” ifadelerini kullandı.

C. ÜSTÜNER