Türkiye'nin fındık üretiminin yüzde 27'sini karşılayan Düzce'de hasadın başladığı şu günlerde üreticilerin gözü kulağı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sunacağı rapor doğrultusunda taban fiyatı açıklaması beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da. İşçi ve bakım maliyetleri göz önüne alınarak fiyatın beklentiyi karşılamasını isteyen üreticilerden biri olan CHP Düzce İl Başkanı ve Düzce Belediye Meclis Üyesi Basri Karslıoğlu, Manşet Gazetesi Yazı İşler Müdürü Canan Üstüner’in fındık eksenindeki sorularını yanıtladı.

“Fiyat açıklaması daha fazla geciktirilmemeli”

2021 yılı için fındık taban fiyatı duyurusunun geciktirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Karslıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı Karadeniz ziyaretinde yapacağı açıklamayla binlerce üreticinin merakını gidereceğini tahmin ettiklerini söyledi.

“Türkiye’de tarımın bitiş nedeni…”

Fiyat açıklaması sonrası Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de süratle açılarak fındık alımlarına başlaması gerektiğini söyleyen Karslıoğlu, işçi maliyetlerine dikkat çekti.

“Ben de bir fındık üreticisiyim.” diyen Karslıoğlu, “Üreticiler sıkıntıya düşmeden fiyat açıklanmalı. Geçtiğimiz yıl 22-22.5 civarında bir rakam açıklanmıştı. Bu yıl enflasyon da göz önüne alınarak 30 liranın altına düşmeyecek bir fiyat olmalı. Bunun altındaki bir rakam hoş olmaz. Zaten Türkiye’de tarımın bitiş nedeni çiftçi, üretici çalışıyor, üretiyor ancak ‘Ben asgari ücretli bir yere girsem, bundan daha fazla bana kalacak” diyerek yavaş yavaş tarımı terk ediyor. Bence üreticilere sahip çıkmamız lazım.”

“Üreticinin elinde para kalsın”

Bakanlığın 27 TL civarında bir rakam açıklamaya hazırlandığı yönünde kendilerine de duyumlar ulaştığını aktaran CHP’li Basri Karslıoğlu, enflasyonun üzerinde bir fiyat artışıyla maliyetlerle boğuşan üreticinin elinde az da olsa para kalmasının önemine vurgu yaptı.

“Fiyat 30 liranın altında olmamalı.” diyen Karslıoğlu, üretici birliklerinden gelen 35 liranın ise bu şartlarda yüksek bir rakam olduğunu dile getirdi.

“Fiyat ve alımlar gecikirse fındık 20 liraya kadar düşer”

Yüksek rekolte tahminleri hatırlatıldığında ise “Rekolte çalışmaları acaba ciddi bir şekilde mi yapılıyor?” diyerek önemli bir sorgulamada bulunan Karslıoğlu, “Devlet fiyatı önceden açıklayıp Toprak Mahsulleri Ofisi alıma başlarsa fiyat düşmez. Böylelikle ihracatçılar birliğinin açıkladığı hiçbir rakamında önemi olmaz. Devlet 1 ay geç açıklar ve TMO da geç alımlara başlarsa fiyat 20 liraya kadar düşer.” dedi ve fındık fiyatının acil olarak duyurulması gerektiğini yineledi.