Yıllar geçiyor, sorunlar listesinde eksilme olmuyor. "Depremin üzerinden 18 yıl geçmesine karşılık..." ile başlayan ve artık ezber gibi sıralanan sorunlar bu haberde yine kendisine yer buluyor. Sorunlar gibi değişmeyen acı gerçek ise "Depremlerden çok şey öğrendik ama çabuk unuttuk!"

"Deprem unutuldu" dedirten durumlar
Bugün, büyük yıkımın 18. yıldönümü... Yıllar geçse de her 12 Kasım'da o derin acı, ilk günkü gibi tazeleniyor. Anma mesajlarının vazgeçilmezi "Deprem öldürmez, bina öldürür" vurgusuna karşılık Düzce için alınan bazı kararların "Deprem unutuldu" yorumlarına neden oluyor. Depremin ilk yılında 2 olan kat imar izninin bugün 4 hatta bazı bölgelerde 5'e kadar yükseltilmesi hala bazı çevrelerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Deprem yaşamasından ötürü bina kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalara en öncelikli sarılması gereken Düzce'deki yapı stoğunun iyi olmadığı konunun uzmanları tarafından da dile getiriliyor. Özellikle çok katlı yapıların Düzce gibi özelliklere sahip bölgelerde doğuracağı olumsuz sonuçlar tartışıladursun alınan kararlarda geri adım atılmıyor.

Dönüşüm fırsata dönüşmedi
Depreme dayanıklı olmayan yapılaşmanın en kötü sonuçlarını 1999 yılında iki kez en acı şekilde yaşayan Düzce'de afetler oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik uygulamaya konan projeler de gereken ilgiyi görmüyor. Hükümetin "Kentsel Dönüşüm" olarak da tabir edilen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu Düzce için hala fırsata dönüşemedi. Şehirdeki hasarlı binaların ayıklanmasını sağlayacak olan bu kanuna gereken ölçüde ilgi gösterilmediği varolan riski yapılardan anlaşılıyor.
Hasarlı binalardan kurtulamadık!
Hala anıt gibi duran ağır hasarlı binalar Düzce'deki deprem gerçeğini söze gerek kalmadan ortaya koyuyor. İnsan hayatını tehlikeye sokan bu binalar mahkeme süreci gibi nedenlerle yıllardır yıkılamıyor.
Depremi çabuk unuttuk!
Öte yandan 1. derecede aktif deprem kuşağında yer alması nedeniyle Düzce'de deprem riski devam ediyor. Bu gerçek ortadayken gereken tedbirlerin yeterli olup olmadığı hala sorgulanıyor. Sadece işi bilenler değil depremin yıldönümlerinde görüşlerini aldığımız vatandaşlar da "Depremi çabuk unuttuk" diyerek şehirleşme adına yürütülen çalışmalarda depremin gözardı edildiğini savunuyor. Ortak beklenti ise hafızalardan hiçbir zaman silinmeyecek 18 yıl önceki acıların tekrar yaşanmaması adına yapılaşmada hataya yer vermeyen adımlar atılması...

Haber: C. ÜSTÜNER