Çin'in Vuhan şehrinde 1 Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (COVID-19) hızla dünya genelinde yayılarak küresel bir salgın haline gelirken, Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edildi.

Düzce, Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Yalova illerinin kalkınma ve gelişmesinden sorumlu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), bu alanda mücadeleyi desteklemek için "COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı"nı oluşturdu. Yaşanan can kayıplarının ve vaka sayılarının en aza indirilmesi bağlamında COVID-19 salgını ile mücadeleye katkı sağlayan ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik acil çözüm sunan projelerin desteklenmesi amaçlandı. Düzce’den de proje tekliflerinin beklendiği programda öncelikler şöyle sıralandı:

Öncelik 1: Virüsün yayılımının önlenmesi ve kontrol altına alınması

Öncelik 2: Halk sağlığı için acil hazırlık ve müdahale çalışmaları

Öncelik 3: Salgının ülke ve bölge ekonomisine negatif etkilerinin azaltılmasına yönelik yenilikçi uygulamalar geliştirilmesi

Ajansın hibe desteğinden faydalanma hakkı kazanan işletmelere yüzde 50’ye, kamu kurumlarına ise yüzde 100’e varan oranlarda, asgari 100 bin TL, azami 300 bin TL arasında hibe desteği sağlanacak, programda sonra başvuru tarihi 30 Nisan 2020 olarak açıklanırken, proje süresinin asgari 1 ay, azami 3 ay olduğu duyuruldu.

Öte yandan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova'da, koronavirüsün etkilerinin azaltılmasına yönelik acil çözüm sunan projeler destekleneceğini bildirmişti.