Rekabet Kurumu'nun başlattığı ön araştırma, fındık ihracatı yapan tüm firmaları kapsayacak şekilde genişletiliyor. Bunun nedeni son üç yıla oranla bu sezon rekoltenin yüksek olması sonucu düşen fındık fiyatları oldu. Rekabet Kurumu, başta fındığın merkezi konumundaki Doğu Karadeniz Bölgesi ile Düzce olmak üzere Batı Karadeniz'deki ihracat yapan tüm fındık firmalarını araştırma kapsamına aldı. Sektörde faaliyet gösteren sanayicilerin yazışma evraklarına kadar incelendiği ve yaklaşık 1 ay önce başlatılan araştırmayla firmalar mercek altına alındı.

Üç sezondur 6-7 TL arasında seyreden fındık fiyatlarının bu yıl 3.90 TL'ye kadar düşmesi ile harekete geçen Rekabet Kurumu, fındıkta fiyat düşüşünü incelemeye aldı.

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, yaşananları “ önce kuzuyu kurda teslim ettiler, şimdi de kurda kuzuyu niye yedin diye hesap soruyorlar." Şeklinde değerlendirirken, Düzce Ticaret Borsası başkanı Nurettin Karslıoğlu ise, 10 bin ton fındığı bir günde alan ihracatçı, günde 50 milyon TL parayı zor şartlar altında ödediğini söyleyerek, “Türk fındık ihracatçısı zor şartlarda bu ülkeye döviz getiriyor. Hükümet son 3 yıldır doğru politikalar uyguladı. Şimdi piyasada TMO yok, FKB yok. Sadece ihracatçının eli taşın altında. Yapılan, ihracatçıya karşı haksızlıktır ve ihracatçı ile üreticiyi karşı karşıya getirmek çok yanlıştır. Hükümetin bu başarılı politikalarına son yılda olduğu gibi devam etmesi ülkemizin menfaatine olup, destekleme primleriyle de üreticimizi güçlü kılmamız gerekiyor. TMO ve TOBB serbest piyasa koşullarından fındık alsın, sermayeleri ve güçleri buna fazlasıyla yetiyor.”dedi.

HABER:H.İŞCAN