Bolu iline bağlı Yeşil Düzce ilçesi 50 yıla yakın bir süre il olmak için mücadeleler verdi.
Hemen her seçim döneminde siyasiler oylarınızı bize verin sizi il yapacağız sözleriyle kendilerine siyasi çıkar aracı olarak kullandılar.
Yıllar yılları kovaladı ve Düzceli sürekli heyetler halinde ellerine aldıkları dosyalarla taleplerini Ankara'ya ilettiler.
Her gidişlerindede ilk il yapılacaklar arasında birinci sıradasınız sözünü alıp bin bir umutla ve sevinçle döndüler. Düzce'de yürüyüşler mitingler yapıldı. Bu konuda Düzceli üstüne düşeni yaptı ancak Ankara verdiği sözü bir türlü tutmadı. Taki asrın iki büyük felaketi kapımızı çalana kadar. 17 Ağustos depremi sonrasında bile heyetler oluştu. Ankara'ya gitti. En son 12 Kasım 1999 tarihinde aynı talep bir kez daha iletilmek üzere kalabalık bir heyetle Ankara'nın yolları tutuldu ve bakanlıklarda görüşmeler devam ederken ikinci bir felaket Düzce'yi yerle bir ediyordu ve bu haber Ankara'ya ulaştığında Düzcelilere kesin il yapıcaksınız sözü verildi ve heyette bulunanlar yıkılan kent Düzce'ye bir an önce ulaşmak için yola çıktılar.
Kesin söz alınması, il olmak bunlar artık ikinci planda kalmıştı. Çünkü düzce yerle bir olmuştu.
12 Kasım Düzce depreminin yıktığı Yeşil Düzce bu felaketler sonrasında koalisyon hükümeti tarafından 9 Aralık 1999 tarihinde il statüsüne kavuştu. Düzcenin 50 yıllık hayali gerçekleşti ancak Düzceli bu habere sevinecek durumda değildi. Çünkü şehir adeta yerle bir olmuştu.
Ve bu kentde hayatta kalanlar artık barınacak ve yiyecek ekmek peşindeydiler. Asrın iki büyük felaketine maruz kalan Düzce'nin il oluşunun ardından yeniden yapılanma, Düzce Üniversitesinin kurulması, sanayinin gelmesi, Toplu Konut yapımı, kamu binalarının büyük çoğunluğunun hizmete girmesi, çevre düzeni ve benzeri pek çok yatırımlar yapıldı.
Ancak bunlar yeterlimi değilmi halen tartışılmaya devam ediyor.
Daha çok iş ve hizmet bekleyen Düzce bir yandanda gelişmesini sürdürüyor. Bir de depremlerde hasar gören ve halen ne yıkılabilen ne de onarımı yapılmayan çok sayıda bina ayakta durmaya ve tehlike saçmaya devam ediyor. Bu binaların güçlendirmesi için devlet tarafından verilen ve onlarca kez uzatılan süre 31 Aralık 2009 tarihinde doluyor.
Yasal olarak bu tarihden sonra onarılmayan ya da yıkılmayan binalara yasalara göre resmi makamlarca yıkılacak ve masrafıda hak sahiplerinden alınacak ancak on yıldır yıkmayan ve yaptırmayan hak sahipleri nasıl olsa süre yine uzar diye hiçbir çalışma yapmadan beklemeye devam ediyorlar. Bu binaların en büyük sorunu hisse sahiplerinin çokluğu ve kendi aralarında bir türlü anlaşamamaları.
Depremlerde onlarca çadır kent ve prefabrik alan kuruldu. Bunlardan sadece kiremitocağı prefabriklerinde yaşam on yıldır devam ediyor.
Şehir merkezinde de yer yer bazı işyerlerinin halen prefabrik olarak hizmet veridiği görülüyor.
10 yıl önce il olan Düzce bu süreci nasıl değerlendirdi sorusunun cevabı herkese göre farklı şekillerde yorumlanıyor. Gerçek olan şu ki Düzce'nin il yapılmasının ardından 10 yıl geçti.