Türkiye’nin otomobilini üretecek 5 şirketin belirlenmesinin ardından şirketin kuruluşu ve CEO’nun atanması da tamamlandı. Şimdi ‘üretimin yapılacağı fabrikanın hangi ilde kurulacağı merakla beklenirken, bütün iller Türkiye’nin otomobiline ev sahipliği yapmak istiyor.

Yerli otomobilin üretim ve pazarlama merkezi olmak için neredeyse 81 il de aday. Üretim merkezinin Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ’nin üst yöneticiliğine (CEO) getirilen Mehmet Gürcan Karakaş’ın göreve başlayacağı 1 Eylül öncesinde açıklanması bekleniyor.

“Bu süreç sonunda mahalle bazlı kentsel dönüşümler uygulayacağız”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yerli otomobil için Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos’u işaret etti. Özlü, “Filyos Endüstri Bölgesi’nin ana alanlarından birisi motorlu kara taşıtları olacak. Dolayısıyla Filyos’un şansı çok yüksek. Çok sayıda ilden talep var. Ama değerlendirme kriterleri arasında . Bu süreç sonunda mahalle bazlı kentsel dönüşümler uygulayacağız. Çünkü ihracat olacak. Bu bakımdan Filyos’un şansı yüksek” şeklinde konuştu.

Yerli otomobil fabrikasının nerede kurulacağına ise üretim ve pazarlama konusunda illerin sahip oldukları avantajlar belirleyecek. Bu bakımdan hem konum hem de denize yakınlık konusunda bir çok il fabrikanın kurulacağı iller arasında yer alıyor.

Diğer taraftan Bakan Özlü, yerli otomobilin şu an üretime başlaması halinde çok sayıda talep alacaklarını ve maddi olarak yerli otomobil için ciddi yatırım yaptıklarını da sözlerine ekledi.


Haber: M.AYDIN