Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınması’nın 82. yıldönümü dolayısıyla kutlama mesajları yayımlandı.

Kadınların Temsil Oranı Yüksek

Kız çocuklarının eğitime erişimi için önemli adımlar attık”

AK Parti Düzce Milletvekili, Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ayşe Keşir, 5 Aralık Türkiye’de Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının Alınmasının yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

“İlk mecliste yüzde 4.5 olan kadın milletvekillerinin temsil oranı, AK Parti’ye kadar ne yazık ki hiç aşılamadı.” İfadesini kullanan Keşir, mesajına şu ifadelerle devam etti: “Eğitime ve istihdama erişim, kadının siyasi katılım kanallarını besleyen en önemli araçlardır. AK Parti olarak, 2002 den bu yana özellikle kız çocuklarının eğitime erişimi için önemli adımlar attık. Bugün 117 devlet üniversitesi ile her şehirde bir üniversite açarak, kılık kıyafet özgürlüğünü sağlayarak, kız çocuklarının yükseköğrenime erişimi önündeki engelleri tek tek kaldırdık. Üniversite mezunu kadınların yüzde 70’i istihdama erişim sağlamaktadır. Üniversite eğitimi, hem kadın yoksulluğu ile mücadelede hem de kadın istihdamını arttırmada en önemli araçtır. Siyasetteki kadın katılımı konusunda daha yapacak işimiz olmakla birlikte yapılan araştırmalar, akademik kadro, üst düzey yönetici başta olmak üzere Türkiye'de bazı meslek gruplarında, kadınların temsil oranlarının, Avrupa ülkelerine göre daha yüksek olduğunu göstermektedir.”

Temsil noktasında istenen ve özlenen konuma gelinemedi”

Düzce Barosu Başkanı Avukat Azade Ay, yayımladığı kutlama mesajında, günümüzden tam 82 yıl önce, 5 Aralık 1934'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oy birliği ile yapılan Anayasa değişikliği ile Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazandığını anımsatarak, şöyle devam etti: “O dönemde pek çok Avrupa ülkesinde kadınların statüsü tartışılırken, seçme ve seçilme hakkı kısıtlı şekilde kabul edilmişken ve hatta bir kısmında hiç tanınmamışken, henüz on yıllık bir geçmişi olan  genç Cumhuriyetimizde bu önemli yenilikçi adım kararlılıkla atımıştır. Ancak aradan geçen 82 yıllık süreçte Türk kadını seçme ve seçilme hakkına sahip olmakla birlikte ne yazık ki özellikle temsil noktasında istenen ve özlenen konuma gelebilmiş değildir. Son yapılan genel seçimlerde mecliste kadın milletvekili oranı yüzde 15'in altında kalmıştır. Mevcut kabinede ise yalnızca bir kadın bakana yer verilmiştir. Kadınlarımızın ülke yönetimine yüksek oranda ve aktif katılımlarının sağlanabilmesi için öncelikle pozitif ayrımcılık temelinde demokratik bir dizi atılımların yapılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde demokrasimizin ve geleceğimizin sağlam temellere oturması mümkün olacaktır.

Umuyoruz ki kadınlarımızın önündeki siyasi ve sosyal birtakım engellerin kaldırılması ile, önümüzdeki yıllarda kadınların temsil noktasındaki katılımı artacak, eşit oy hakkı eşit temsile dönüşecek; Türkiye Cumhuriyeti, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 82 yıl önce öngörülen uygarlık hedeflerine ulaşabilecektir.”

Dünya geleceğinin aydınlık yüzü oldular”

Düzce Üniversitesi Rektörlüğü mesajında, şu ifadelere yer verdi: “Kadınların sosyal ve kültürel alanda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedefleyen devrimlerinden biri olan Türkiye’de Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 82. yıldönümünü kutluyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde TBMM tarafından 5 Aralık 1934 tarihinde çıkarılan bu yasa ile kadınlarımız dünyada pek çok ülkeden önce bu hakları elde etmiş, dünya geleceğinin aydınlık yüzü olmuştur. Kadınlarımızın sürekli gelişmesine önem veren üniversitemizde; kadın yaşamı, geleceği ve sorunlarına yönelik bölgesel ve evrensel çözümler üretmek amacıyla Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKAM) kurulmuştur. Yükseköğretimde kadın liderliği konusunda öncü çalışmalar gerçekleştiren üniversitemiz, ülkemizde ilk kez “Yükseköğretimde Kadın Liderliğini Geliştirme ve Güçlendirme Çalıştayı” düzenlemiştir. Ayrıca kadın liderliği konusundaki desteğini güçlü bir şekilde sürdüren üniversitemiz, Türkiye Üniversite Liderlik İyileştirme Programı (TULİP) kapsamında da ilk kez “Yükseköğretimde Kadın Liderliğini Geliştirme ve Güçlendirme Eğitim ve Mentorluk Programı” gerçekleştirmiştir. Düzce Üniversitesi olarak, kadın erkek eşitliği konusunda önemli bir adım olan “Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınması”nın yıl dönümünü kutlarız.”