Düzce’de etkili olan ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen sağanak yağış, kentte sel ve su taşkınlarına sebep oldu. Yaşanan sel felaketi sebebiyle bazı köy yolları ve köprüler çöktü, evler ve ekili tarım arazileri ağır tahribata uğradı.

“Tek tesellimiz can kaybının olmaması”

Özellikle Çilimli, Cumayeri ve Akçakoca’nın köylerini vuran taşkınlarla ilgili ilk değerlendirmesini Öncü Haber’e yapan Düzce İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Günal, ilçe ve köylerde zararın büyük olduğunu söyledi. Selden etkilenen vatandaşların yaralarının sarılması için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Günal, “Olaya vakıf olduğumuz andan itibaren, sağ olsunlar Sayın Valimiz Cevdet Atay’ın önderliğinde, İl Özel İdaremizin 26 araç, 60 personelimiz ile aralıksız çalışmalarımız devam ediyor. Ekiplerimiz sahadalar. Tabii bunun dışında dışarıdan gelen araçların da desteği çok fazla. Biz İl Özel İdaresi olarak tüm Düzceli hemşehrilerimizin, hem personelimiz ile hem de ekipmanlarımız ile yanlarındayız. Öncelikle can kaybının olmadığından dolayı bir kez daha mutluyuz. Ama tabii ki sel felaketinden dolayı hem kamu hem de vatandaşlarımızın zararı çok fazla. Şu anda acil bir ödeneğimiz var. Sayın valimizin önderliğinde, takip edilerek sorunlar giderilmeye çalışılıyor. Şu anda 21 köyümüzde su sıkıntımız var.” dedi.

“Menfezler ve menfezleri tıkayan çöpler büyük sorun”

Öncü Haber muhabirinin yaşanan sel felaketinin nedenlerinden birisinin menfezli köprüler olduğunu hatırlatması üzerine Günal, “Ne kadar tedbir alsak da maalesef doğal felaketin önüne geçemiyoruz. Tabii menfezler bu sel felaketine bir neden. İkinci neden; menfezlere takılan ağaç parçaları ve çöplerin nereden geldiği? Bir de ilimiz, sel ve heyelanların çok yoğun olduğu bir bölge. Selin haricinde, şu an çok büyük heyelanlarımız da var. Heyelanlardan dolayı, ulaşım sorunu olan köylerimiz var. Menfezler tabii ki bir sorun, ama menfezleri tıkayan çalıların da nereden geldiği bir sorun.” diye konuştu.

“Hasar tespit çalışmaları biraz uzun sürecek”

Sel felaketinin geniş bir bölgede olmasından dolayı hasar tespit çalışmalarının uzun sürebileceğini anlatan Günal, “Acil olarak, bazı köyler boşaltıldı ve ailelerin barınma yerleri sağlandı. Yine acil olarak, su problemlerinin çözülmesi lazım, su ile ilgili sıkıntıları acil olarak çözmeye çalışıyoruz. Sayın valimizin önderliğinde toplantılar yapıyoruz. Onun akabinde zaten yaralar, hızlı bir şekilde sarılacak. Hasar tespit çalışmaları biraz uzun sürebilir. Neden uzun sürecek? Çünkü alan çok geniş bu sefer, Çilimli, Akçakoca, Boğaziçi, Cumayeri, Gümüşova, merkez ve Yığılca bölümünde ciddi hasarlar var. Biz selin olduğu gece, çok uzun bir süreç geçirdik, bütün bölgelere ulaşmaya çalıştık. Sağ olsunlar vatandaşlarımız da bize her zaman destek oldular. İnşallah en kısa zamanda yaralar sarılacak, devletimiz büyük ve güçlü.” şeklinde konuştu.

“2 yıl önce yaşanan sel felaketinde dere yatakları ıslah edilmeseydi tahribat daha büyük olacaktı”

“2 yıl önceki selde, sizlerde biliyorsunuz dere yataklarında, ıslah çalışmaları yapıldı.” diyen Günal, son olarak şunları söyledi:

“Kısmen veya tamamen bitenler var. Yapılan iş yükü fazla olduğu için, çalışmalar yavaş ilerliyor. Ama temiz işçilik yaptılar. Ben şunu söyleyeyim, 2 sene önce yaşanan sel felaketinde bu çalışmalar yapılmasaydı belki bugün daha farklı sonuçlarla karşılaşabilirdik. Onun etkisi olduğunu düşünüyorum. Tabii ki dere yatakları ve üzerindeki ağaçların kesinlikle alınması gerekiyor. Merkezde DSİ’nin dere yataklarındaki ağaçların kesimi ile ilgili vatandaşlar ayaklandılar, ama su geldiğinde ağaçları kökü ile birlikte alarak menfezleri tıkıyor. O yüzden, alınan tedbirlere destek olunması gerekiyor.”

HABER: Savaş ARI