Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi Başkanı Atay Yılmaz, 24 Ocak 1993 yılında arabasına yerleştirilen bomba sonucunda hayatını kaybeden gazeteci-Yazar Uğru Mumcu’yu ölümünün 25. yılında andı.

Yılmaz konuşmasına, Cumhuriyet devrimine karşı başlatılan ilk başkaldırıda şehit olan öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın katli üzerine, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ordusuna yazdığı taziye yazısından alıntı yaparak başladı.

“Cinayetler serisi iki binli yıllarda da sürdü; Cumhuriyet rejimine kast etme noktasına kadar geldi”
“Genç Cumhuriyeti bilgileriyle sulayıp büyütmek, fidanlar yetiştirmek isteyenler ne acıdır ki gelecek kuşakları kanlarını dökerek, canlarını vererek yetiştirdiler” diyen Yılmaz, 12 Eylül Darbesi ile Cumhuriyet Devriminin birçok kazanımını yitirdiğini kaydederek şunları söyledi:

“Dönemin devrimci aydınları, gelecek tehlikenin daha büyük olduğunu öngörerek Prof. Dr. Muammer Aksoy önderliğinde Atatürkçü Düşünce Derneğini kurdular. Derneğin kuruluşunun üzerinden 8 ay geçmemişti ki, Muammer Aksoy hain bir saldırı ile katledildi. Bu cinayet ile Türkiye yeniden karanlık suikastler dönemine girdi. Muammer Aksoy'un katledilmesi ile başlayan bu dönemde Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Turan Dursun, Eşref Bitlis, gibi pek çok aydınımız canlarını verirken, aynı dönemde Sivas Katliamı, Başbağlar Katliamı gibi kitlesel cinayetler de yaşandı. Bu cinayetler serisi iki binli yıllarda da sürdü. Sonunda Cumhuriyet rejimine kast etme noktasına kadar geldi.”

“Mücadeleleri rehberimiz olacak”
Yılmaz, Uğur Mumcu’nun katledildiği 24 Ocak tarihinden başlamak üzere 1 hafta boyunca Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri düzenleyeceklerini belirterek, “Tüm devrim şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Anıları Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatma mücadelesinde yaşayacak. Mücadeleleri rehberimiz olacaktır.” diye konuştu.

Son olarak Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi Başkanı Atay Yılmaz’ın kızı Yağmur Yılmaz, Uğru Mumcu’nun hayatı ile Mumcu’nun cinayetine ilişkin cevapsız bırakılan soruları okudu.

Haber: H. GÜRSOY