Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre ve Düzce Baro Başkanı Avukat Ali Dilber adli yılın başlangıcı için basın toplantısı yaptı. Toplantıda Başsavcı Vekili Ahmet Altun, Adalet Komisyonu Üyesi Hakim Gülerdam Altın, Baro Başkan Vekili Doğan Eser de hazır bulundu. Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, göreve geldikleri andan itibaren yapılan çalışmalar ve hedefler doğrultusunda önemli bilgiler verdi.

GÜRE: “AMACIMIZ KALİTEYİ ARTIRMAKTIR”
Güre öncelikle yapılan işlemler hakkında açıklamalar yaptı. “2005 yıl Adli Yargı döneminin açılışı sebebiyle bir araya geldik. Amacımız yeni yargı döneminde bir öncekine göre kaliteyi arttırmaktır. Daha ileri götürülmüş bir yargı sistemi oluşturmak istiyoruz. Ülkenin zor günler geçirdiği şu dönemde yüzünü millete dönmüş bir yargı anlayışıyla tüm görevlerimizi yapma gayretindeyiz. Geçtiğimiz yargı döneminde önemli çalışmalara imza attık. Denetimli Serbestlik Hizmetleri bürosunun bağımsız bir binaya taşınması için girişimlerde bulunulmuştu. Daha önce İl Özel İdaresi Hizmet binası olarak kullanılan binayı Bakanlığımız tarafından satın alınarak Denetimli Serbestlik Hizmetleri için tahsis edildi.”
“CEZAEVİ İÇİN YENİ BİR UYGULAMA YAPTIK”
Çilimli’de bulunan T Tipi Kapalı İnfaz Kurumunda yaklaşık bin 300 hükümlü bulunuyor. Burada hizmetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için Bakanlıktan ödenek sağlandı. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü ve Düzce Üniversitesi ile işbirliği yaparak ceza evinde düzenli olarak bir uzman doktor ve diş hekiminin hizmet vermesi sağlandı.

YIĞILCA İLÇEMİZE YENİ BİR ADLİYE BİNASI YAPILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Düzce’de suçla mücadele kapsamında Emniyet ve Jandarma birimleri ile uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Bu kapsamda eğitim seminerleri verildi. Verilmeye de devam ediyor. Yığılca ilçemize yeni bir Adliye binası yapılması için çalışmalar sürüyor.

BASINLA İLETİŞİM KANALLARIMIZ AÇIK OLACAK
Yargı alanında farklı uygulamaların ortaya çıkmaması için meslektaşlarımızla iç istişareyi sağlamaya çalışıyoruz. Adil bir yargı sisteminin oluşması şart. Basınla iletişim kanallarımız açık olacak.

LOJMAN NOKTASINDA 2 ALTERNATİF ÜRETTİK
Hakim ve savcılara lojman sağlanması noktasında 2 alternatif ürettik. Projelerden biri lojmanların bulunduğu mevcut alana yeni lojman binalarının inşa edilmesi. Diğeri ise bir siteden yeterli sayıda daire satın alınarak lojman haline dönüştürülmesidir.

ADLİ TIP KURUMU MÜDÜRLÜĞÜ KURMAK İSTİYORUZ
“Bölgesel faaliyet gösterecek şekilde Adli Tıp Kurumu Müdürlüğü kurmak istiyoruz. 7 il buraya bağlanacak. Bu illerin otopsileri buraya gelecek. Otopsi dışında yan birimler de kurulduğu takdirde soruşturmaların hızını artırma ve cenazeleri il dışına gönderilmesinin önünün kesilmesi sağlanacak.”
 
Baro Başkanı Ali Dilber’de avukatlar olarak beklentilerini ifade etti. “Toplumun beklentilerini karşılayacak çağın evrensel değerleri ile bütünleşecek toplumsal uzlaşma sonucu özgürlüklerin asıl, kısıtlamaları istisna olduğu anlayışı ile hazırlanacak yeni anayasada Avukatlık mesleği yargı bölümünde düzenlenmelidir.”

İDDİA VE KARAR MAKAMLARININ BİRLİKTELİĞİNE SON VERİLMELİDİR
 Baro Başkanı açıklamalarına şöyle devam etti: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin birçok kararında belirtilen silahların eşitliği ilkesi özde ve şekilde uygulanmalı, kimi zaman iç içe geçen iddia ve karar makamlarının birlikteliğine son verilmelidir.”

SINAV KONMALI
          “Türkiye Barolar Birliğince hazırlanan Avukatlık yasası taslağının Mecliste bir an önce geçmesi biz avukatların dileğidir. Tamamı ile yasa değişikliği olmaması halinde acilen kısmi değişik yapılarak gelişmiş tüm ülkelerde olduğu gibi Avukatlık mesleğine girişte mutlaka sınav konmalıdır. “

KDV’ NİN UYGUN ORANA İNDİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR
“Ayrıca CMK görevlendirilmesindeki ücretlerin Avukatlık asgari ücreti seviyesine çıkarılması, kovuşturma aşamasında adli yardım sistemine geçilmesi gerektiği kanaatindeyim. Gerek Uzlaşmacı, gerekse arabuluculuk görevleri,  pozitif yönde en iyi şekilde yine meslektaşlarımın yaptığı görülmektedir. Hizmet sektöründe %18 KDV gerçekten yüksektir. KDV’ nin uygun orana indirilmesi gerekmektedir.”

Haber:Y.SEVER