Özellikle Düzce'de yaşanan depremlerle afetlerde yapılan müdahalelerin önemi bir kez daha ortaya çıkmış, afetlerle ilgili yapılan çalışmaları koordine eden müdürlükler etkili rol oynamıştı.

Yaşanan afetlerle ilgili bütünlüğü sağlayabilmek için ise Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri hakkında yeni bir kanun tasarısı çıkartıldı. Çıkartılan bu tasarıya göre afetlerde birliği sağlamak için müdürlükler tek çatı altında toplanıyor.

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Bayırdırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü hazırlanan bu tasarıya göre kaldırılacak yerine Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kurulması öngörülüyor.

Yeni oluşturulacak Başkanlıkla illerde de İl Özel İdaresi bünyesinde, Valiye bağlı il afet ve acil durum müdürlükleri oluşturulacak.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı için 303 kadro oluşturulurken , Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü kadroları iptal edilecek.

Oluşturulan Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı, 23 Temmuz Çarşamba günü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak.