Büyük felaket 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin 22. yılında kayıplar anılırken Düzceliler, aradan geçen süreye rağmen acıyı halen yüreklerinde hissediyor. Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Düzce İl Başkanı Murat Caymaz, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin 22. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

“Binalar gözden geçirilmeli”

Türkiye topraklarının büyük bir kısmının deprem kuşaklarının üzerinde olduğunu hatırlatan Caymaz, “12 Kasım 1999 ‘Düzce Depremi’nin 22’inci yıl dönümünde, Türkiye’nin deprem riski konusunda, yapı stoklarından, afet tedbirlerine kadar birçok konu başlığı gözden geçirilmelidir. Deprem riski altında bulunan şehirlerimizin ve kırsallarındaki yapı stokunun ciddi bir yaklaşımla gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi, deprem öncesi riskleri azaltma, deprem anı ve sonrası kriz yönetiminde yeni bakış açılarına ihtiyaç vardır. Bu alanlarda yapılacak tüm iyileştirmelerin bütüncül bir afet yönetim modeli ve kurumsal yapılanması gerektirdiği açıktır.” İfadelerini kullandı.

“Afetlere karşı işbirliğini güçlendirelim”

Parti olarak ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını dile getiren Caymaz, “DEVA partisi olarak afetlerin yerinden yönetimi anlayışını merkeze alan, sivil toplumun güçlü katılımını öneren, dünya örneklerini dikkate alan önerilerimizin bu konudaki tartışmalara katkı sağlayacağına inanıyoruz. Hepimizin ortak temennisi Türkiye’nin olası doğal afetleri mümkün olan en az can kaybı ve zararla atlatması ve yaralarını hızlıca sarabilmesidir.  Afet yönetiminin paydaşları olan kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, akademik kuruluşlar, medya, sivil toplum arasındaki iş birliklerinin ve bu paydaşları güçlendirecek teknik ve finansal destek mekanizmalarının oluşturulması gerekiyor.” cümlelerine yer verdi.

“Uluslararası normlara uygun bir afet tabanı kurulmalı”

Bir deprem veri tabanı kurulması çağrısı yapan DEVA Parti İl Başkanı Murat Caymaz mesajında, “Deprem başta olmak üzere afetler konusunda çalışma yapan araştırmacıların ve karar vericilerin faydalanacağı her türlü bilgi, belge ve istatiksel bilgilerin bir araya getirildiği, uluslararası normlara uygun bir afet (deprem) veri tabanı kurulmalıdır. Ayrıca deprem riski altındaki iller başta olmak üzere, İl Afet Risk Azaltma Planlarının bir an önce tamamlanması ve deprem mevzuatına uygunluk göstermeyen imar planlarının revize edilmesi gerekmektedir.  Depremin yıl dönümü vesilesiyle, bir kez daha depremde vefat eden hemşehrilerimizi rahmetle anıyor, ailesini ve yakınlarını kaybeden tüm vatandaşlarımıza sabır diliyorum.” İfadeleriyle de kayıpları andı.