AHİLİK NEDİR?

Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle Ahi Evran tarafından 1040 yılında kurulan ve özellikle göçebe yaşayan Türk toplumunda ticari faaliyetler yürüten insanların gittikleri yerde bölgeye adapte olmalarını ve rekabet gücünü artırmaları amaçlanarak kurulan Ahilik Teşkilatı, üzerine kurulduğu temelin sağlam olmasından ötürü neredeyse bin yıldır çizgisini bozmadan varlığını sürdürüyor.

İLKELERİ NELERDİR?

Tarihte Müslüman Türk tüccarların ticari hayatta var olmalarını sağlamak amacıyla kurulan Ahilik Teşkilatı varlığını dayandırdığı temel ilkeleriyle dünya insanlarına ticari hayatın dışında da ışık tutarak yol gösteriyor. Ahilik Teşkilatının kuruluş amaçlarının başında;
“1-Cimrilik kapısını bağlamak, lütuf kapısını açmak.
2-Kahır ve zulüm kapısını bağlamak, hilim ve mülâyemet kapısını açmak.
3-Hırs kapısını bağlamak, kanaat ve rıza kapısını açmak.
4-Tokluk ve lezzet kapısını bağlamak, riyazet kapısını açmak.
5-Halktan yana kapısını bağlamak, Hak'tan yana kapısını açmak.
6-Herze ve hezeyan kapısını bağlamak, Marifet Kapısını açmak.

7-Yalan kapısını bağlamak, doğruluk kapısını açmak.”
Olmak üzere 7 temel ilke bulunur. Bu temeller üzerine bina edilen teşkilat bin yıldır varlığını devam ettiriyor.

“BU YIL 35.’Sİ DÜZENLENİYOR”

Bin yıldır varlığını sürdüren Ahilik Teşkilatı 1987 yılından bu yana ülkemizde her yıl 12/18 Eylül tarihlerinde Ahilik Haftası adı altında kutlanıyor. 35 yıl önce başlatılan Ahilik Haftası kutlamalarının 35.’si bugün Düzce’de Düzce Belediyesi önünden mehteran eşliğinde başlayıp Anıtpark Meydanı’na kadar süren yürüyüşle başladı.

Atatürk Heykeli önünde sona eren yürüyüşün ardından gerçekleştirilen resmi törenle devam eden kutlama, yılın Ahisi, yılın çırağı ve yılın kalfası ödüllerinin sahiplerine protokol üyeleri tarafından takdim edilmesiyle son buldu.

Törenin ardından DESOB’a bağlı Esnaf Odaları tarafından kurulan stantları ziyaret eden protokol üyeleri, Düzceli Esnaf ve Sanatkârların ortaya çıkardıkları eserleri inceleyerek eserler hakkında bilgiler aldı.

“Düzceliler’e esnaf ikramı”

Stantlarda yapılan incelemelerin tamamlanmasının ardından Fırıncılar Odası tarafından ziyaretçilere simit, poğaça, kurabiye gibi ikramlarda bulunuldu.

Düzce Belediyesi ve Kent Konseyi tarafından da etli pilav ikram edildi.

BERBERLER ODASINDAN ENGELLİLERE ÜCRETSİZ TRAŞ

Öte yandan günün anısına Berberler ve Kuaförler Odası tarafından meydanda kurulan kuaför standında, Berberler Odası Üyeleri tarafından Engelli vatandaşlar ücretsiz bir şekilde traş edildi.