Akçakoca’da düzenlenen Ak Parti Dış ilişkiler Bölge toplantısı’nda, Yabancılara toprak satışı, Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci, Kıbrıs ve Ortadoğu gibi son dönemin en çok tartışılan konuları masaya yatırıldı.

 

Toplantıya Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Bölge koordinatörü Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Ak Parti Düzce Milletvekilleri Yaşar Yakış, Celal Erbay ve Metin Kaşıkoğlu, Belediye Başkanı Mehmet Keleş,Ak Parti Düzce il Başkanı Fevai Arslan, Düzce il ve ilçe örgütü temsilcilerinin yanı sıra, Sakarya, Bolu, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinden parti teşkilatlarının temsilcileri katıldı.

 

Ak Parti Düzce Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, konuşmasında, Türkiye’nin Avrupa Birliği macerasının tarihçesini anlattı. Türkiye’nin coğrafi konumunun yanı sıra, güçlü ekonomisi ve genç nüfusu ile de Avrupa Birliği açısından önemli olduğunu söyleyen Yakış, günü geldiğinde Türk iş gücünün Avrupa ülkeleri tarafından engellenmek şöyle dursun özendirileceğini söyledi. Yakış, müzakere başlıklarının Kıbrıs’a limanların açılma şartına bağlı olması nedeniyle  tek taraflı olarak yürütüldüğünü, tüm başlıklar tamamlandığında Norveç örneğinde görüldüğü gibi AB’ye üye olma konusunun Türkiye tarafından değerlendirileceğini kaydetti.

 

Yaşar Yakış, Türkiye’nin Ortadoğu politikasını değerlendirirken, İran’ın nükleer çalışmalarının geleceğe dönüm muhtemel bir tehdit olduğunu, kendisinin uyarmasına rağmen Amerika’nın Irak’ın toprak bütünlüğünün Ortadoğu’da ne kadar önemli olduğunu daha yeni anlamaya başladığını ifade etti. Suriye ile ilişkilerin uzun bir süredir ilk kez bu kadar iyi olduğunu belirten Yakış, Kıbrıs konusunda da referandumda Türk tarafının evet demesinin Türkiye’yi dünya karşısında savunma pozisyonundan çıkardığını, ambargoların kalkması konusunda yeterli mesafe alınamamasına rağmen, Kıbrıs’ın dış ilişkiler ve ekonomisi alanında bu sürecin ardından önemli bir mesafe alındığını kaydetti.

 

Toplantıda yabancıların mülk edinmesi konusunda bir  konuşma yapan Dış ilişkiler Bölge koordinatörü Antalya Milletvekili Mevlüt  Çavuşoğlu ise, konunun mütekabiliyet esasına dayandığını, 2005 yılında kendi çıkardıkları 5444 sayılı yasanın, 1934 yılında çıkarılan yasaya göre yabancıların mülk edinmesini daha çok sınırladığını dile getirdi.

 

 

Çavuşoğlu,  GAP Bölgesinde İsrail vatandaşlarının mülk edindiğine dair iddiaların doğru olmadığını, burada toprak alan tek bir İsrail vatandaşının bulunmadığını söyledi. Konunun gerçekliğini hem kayıtlardan hem de istihbarat çalışmaları ile doğruladıklarını belirten Çavuşoğlu, bu iddiaları atanların hem çamur at izi kalsın politikası güttüklerini, hem de halkın milli duygularını sömürdüklerini söyledi.

 

Toplantıya katılan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili  Egemen Bağış ise  Ak Parti’nin  dış politika vizyonunu izleyicilere anlattı. Toplantının sonunda konuşmacılara yönelik olarak soru cevap bölümü yapıldı.