Fiskobirlik'ten alacağı olduklarını iddia eden kadın ve erkeklerden oluşan bir gurup fındık üreticisi, alacaklarına karşılık alışveriş yapmak için Akçakoca Fiskomar şubesinde eylem yaptı.
Akçakoca'da bir gurup fındık üreticisi Fiskobirlik'ten alacaklarını tahsil edemediklerini ve alacaklarına karşılık verilen Fiskomar Alışveriş çeklerinin de kaldırılmasını gerekçe göstererek Fiskomar Şubesi'ne gelerek alacaklarına karşılık alışveriş yapmak istediler. Fındık üreticileri, bu istekleri, Fiskomar yetkilisi ve çalışanlarından tepki görünce, marketin dışına çıktı.

Fiskomar'ın camlarındaki afişleri ve reklam kağıtlarını söken eylemcilerden, Nurşen Cingirt, Hasibe Çetin ve Niyase Külünk isimli kadın üreticiler markete tekrar geri girerek, Alışveriş arabalarını aldı ve alacaklarına karşılık alışveriş yapmaya başlamalarına üzerine diğer eylemcilerin içeri girmemesi için marketin kepenkleri indirildi.
Ellerinde dolu alışveriş arabaları ile çıkmak isteyen Cingirt, Külünk ve Çetin'e Fiskomar çalışanları ve Fiskobirlik Akçakoca Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Yapcacık müdahale etti.

“Çok zor durumdayız.”

Fiskobirlik'ten alacakları yüzünden mağdur olduklarını ifade eden, Fındık üreticileri, Nurşen Cingirt, Hasibe Çetin ve Niyase Külünk, ''Askerdeki, üniversitedeki çocuklarımıza para göndermiyoruz. 2006,2007 ve 2008 ürünlerinden alacaklarımız var. Bütün yaz fındık tarlarımızda fındığımız biz topluyoruz. Başka bir gelirimiz yok. Cüzdanlarımız boş, evimizde yiyecek bir şeyimiz kalmadı. Çocuklarımızı okula bir çay içeremeden yollamak ne demek, bunu bilemezsiniz. Çok zor durumdayız.'' şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

“Asıl suçlu Fiskobirlik değil.”

Fiskobirlik Akçakoca yönetim kurulu başkanı Sefa Yapcacık ise buna benzer daha küçük çaplı bir eylemi geçen pazartesi günü yine yaşadıklarını belirterek, ''Bu tür eylemlerden en çok üzüntü duyan, Fiskobirlik kurulu, bizleriz. Üreticilerimize 2006 ve 2008 ürünlerinden borçlarımız var. Biz durumu genel kurula ve diğer ilgililere ilettik. Ama sadece asıl suçlu Fiskobirlik değil'' dedi.


Eylemcileri sakinleştirmek için Fiskomar şubesine CHP Akçakoca ilçe Başkanı Selçuk Yanmaz da geldi. Yanmaz, yapılan eylemin hukuki olmadığını ve Fiskomar çalışanlarının bunu hak etmediğini, tüm Akçakoca olarak bütünleşerek daha ciddi bir eylem yapılması gerektiğini ve mağduriyetin ortadan kalkması gerektiğini söyledi.
Üreticilerin yatıştırılmasının ardından, 150 TL. karşılığı alışveriş yapmalarına izin verildi.
Fiskobirlik Genel Merkezi, üreticilerin alacaklarına karşılık dağıttığı Fiskomar alışveriş çeki dağıtımını 1 Nisan 2009'da durdurmuştu.