29 Kasım'da Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda akşam saatlerinde çıkan 10'u öğrenci, 1'i çocuk ve 1'i görevli olmak üzere 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangının ardından tüm Türkiye'de olduğu gibi Düzce'de de hem yurtlara hem de diğer kurum-kuruluşlara yönelik denetimler sıklaştırıldı. Aladağ'daki facia sonrasında yangın merdiveni kapısının kilitli olduğu iddiası en çok tartışılan konu olurken, bu durum denetimden sorumlu kamu kurumlarına da ders oldu.

VALİLİK VE BELEDİYE DENETİMLERİ SIKLAŞTIRDI

Düzce Valisi Zülkif Dağlı'nın dün gerçekleştirdiği yurt ziyaretleri sırasında Adana'da yaşanan yangın faciasının hassasiyeti arttırdığını belirterek yangın merdivenlerinin olup olmadığını bizzat incelemesinin ardından Düzce Belediyesi'nden de "denetimler sıklaştırıldı" yönünde bir açıklama geldi.

YANGIN MERDİVENLERİ MERCEK ALTINDA

Düzce Belediyesi'nden yapılan açıklamada, çeşitli kurum ve kuruluşlardaki yangın merdivenlerine karşı denetimlerin sıklaştırıldığı vurgulandı. Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü de meydana gelebilecek yangınlara karşı uyarı yaptı. İtfaiye Müdürlüğü'nün yangın merdivenlerine karşı kontrolleri sıklaştırdığı kaydedilen açıklamada, inşaat aşamasında bulunan binalardaki yangın merdiveni şartnamesi ve yapımına karşı da bilgilendirme yaptı.

"KİLİTLİ OLMAMALI"

Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nce yapılan bilgilendirmede, "Yangın merdivenleri; yangınlarda tahliye ve can kurtarmak için yapılması kaçınılmaz önlemlerin en önemli parçasıdır’ denilerek, yangın merdiveni şartnamesine dikkat çekildi. Buna göre, kamuya açık binalarda, bina kullanım sınıfı, kat kullanıcı yükü hesabı, kaçış mesafeleri gibi faktörlerin belirlenmesi gerektiği ifade edildi. İtfaiye Müdürü Mehmet Caner Polat'ın da şu görüşlerine yer verildi: "Yangın merdivenleri her an acil çıkışları sağlayacak durumda hazır olmalı, kilitli olmamalı, engelleyici malzemelerden arındırılmış olmalı ve ısı ile dumana karşı sızdırmaz olmalıdır.’

İtfaiye Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ayrıca özellikle ahşap ve eski yapılardaki binalarda soba kullanımında dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.