Memleketle üretimle, imalatla büyürler, kalkınır ve gelişirler. Düzce’de organize sanayi bölgeleri kuruldu. Akçakoca’yı da dâhil edersek 5. OSB’miz oldu. Tabii buraya gelen yatırımcı OSB’lerin imkanlarını, avantajlarını, teşviklerini göz önünde bulundurarak gelir. Ama bu günlerde gelemiyor. Niye?

Bu söyleyeceğim konuyu devletin ilgili makamları çok dikkatlice lütfen irdelesinler, incelesinler. 1. Organize Sanayi Bölgesi genişleme alanında. Genişleme alanı olmadan evvel buralarda tapular el değiştirdi. Bu işte ehil olan kişiler bu alanlardan yerler aldılar. Bunu özellikle yaptılar. Yapabilirler.

Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımın mevzuatını bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var. Sanayi bölgesindeki yer usul dâhilinde şartlı veriliyor. Buraya fabrika yapılacak. Ancak bu şartlar belirlenirken, bu yerler satılırken, bu genişleme alanları tespit edilirken organize sanayide yer almayı gözüne koyan, buradan toprak rantı üzerinden arsa ticareti yapmak isteyen insanların organize sanayi bölgesindeki müdürle bir iletişimi olmuş olabilir mi? Olur. Belediye sisteme sahil olabilir mi? Olur. Ticaret ve Sanayi Odası dâhil olabilir mi? Olabilir. Onların da çalışmalardan bilgisi olur.

Bunları neden anlatıyorum? Düzce 1. OSB’de bir firma birçok alandan yer almış. Aldığı yerlerin hemen sınırında yol var. Yolun kenarından da almış. Bunun nereye kadar büyüyeceğini önceden duymuşlar, bilmişler, öğrenmişler. Vahiy mi geldi, kuşlar mı söyledi? Buradan rant elde edip para kazanacak. Çünkü alacak 50’ye satacak 250’ye. Aldı mı? Aldı. Sattı mı? Sattı. Satıyor mu? Satıyor.

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Düzce’nin coğrafyasından ve gelişmesinden dolayı yer almak için gelenler çok fahiş fiyatlarla karşı karşıya geliyorlar. Yatırım yapamıyorlar. Bunu Ticaret Odası Başkanı biliyor mu? Biliyor. İşin enteresanı bir belediyenin imar işleri müdürü, buradan alıyor satıyor. İlgili kurumlara yer tahsisleri yapılmış. Şartlı satışlar yapılmış. Alt yapının tüm masrafını devlet çekmiş.

Burada insanlar ekonomik, teknolojik yatırım yapılacağı yerde bu insanlar buradan rant elde ediyor. Eyy organize sanayi bölgesinin müdürü, sen bunlar görmüyor musun? Bunalar niye göz yumuyorsunuz. O zaman ben öküz altında buzağı ararım. Demek ki göz yummak için bir sebep var. Yol göstermek bir sebep var. Nereden başlayıp nerede biteceğini anlatmak için bir sebep oluşmuş. Adını da sanını da biliyoruz. Sayın Vali’den önce başlayan bir süreçten bahsediyoruz. Sayın Vali’nin burada dönen dolapları incelemesini istiyoruz. Bunu insanlar bize söylediler.

Son 3-5 yıldaki tapu değişimlerine bakın. OSB’nin nereye kadar genişleyeceği planlanmış, programlanmış, satışlar yapılmış. Artık beklemeye geçilmiş. Köylü Ahmet’in tarlası. İki soğan bir mısır ekiyor. Bir gücü yok. İSKİ’den dolayı tütün işi zaten kalkmış. Toprak para kazanmıyor, kelepire al. Al 50’ye 2-5 sene sonra sat 750’ye. 30,40 bin hatta 20 bin TL’ye alınan yerlerin 250,300 bin liraya satıldığı söyleniyor. Yazık günah ya! Bunu yapan da işin enteresanı ben geçen yayınlarda söylemiştim Düzceli falan da değil. İşbirlikçileri küçük sebepler adına Düzceli olabilir. Düzce’nin köylüsünün o çaresiz haldeki topraklarının alıp nereye kadar genişleyeceğini bilip 1’e 5, 1’e 10 fiyatına sat. Biz okullarda söylüyorduk ya, ‘Türk’üm, doğruyum, çalışkanım…’ Ettiğimiz yeminle, aldığımız dersle bağdaşmıyor bu.

Allah rahmetiyle muamele etsin, Hz. Ali’nin bir sözü var. Bir memlekette namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadan o memleket kadar cesur olmaz. Alıyorlar 30’a 40’a 50’ye, satıyor 550’ye. Allah çarşınıza Pazar versin. Hele o imar müdürü. Önümüzdeki günlerde bakacağız.

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN