Geçtiğimiz haftayı yükselişle tamamlayarak rekor değere ulaşan altının gramı 155,2 lira, çeyrek altın 254,6 lira, Cumhuriyet altını da 1.040 liradan satılıyor. Hükümetin yastık altındaki altını ekonomiye kazandırmak için başlattığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının ilk ihracı 2-6 Ekim'de yapılırken, altınla ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Bu doğrultuda, 2018 yılında teknolojik bir uygulamanın da hayata geçirilmesi planlanıyor. Yeni uygulama; gelecek yılın ortaları itibarıyla ATM'lerde 1 gramdan 50 grama kadar sertifikalı altın satılmasını öngörüyor.

ATM’lerden günün her saatinde altın alınabilmesini sağlayan yeni uygulama vatandaşlar tarafından olumlu bulunurken yükselen altın fiyatlarıyla birlikte işleri zaten kötü giden kuyumcu esnafını ise ikiye böldü.

Satışların durgun olmasından yakınan bazı kuyumcular, yeni uygulamanın müşteriyi ATM’lere çekebileceğini belirterek, işlerinin daha da olumsuz etkilenebileceğine işaret etti.
Bazı esnaflar ise kuyumcu müşterisinin altın satın almak için kuyumcuların yolunu tutmaya devam edeceği görüşünü bildirdi.

Vatandaşsa belirli gün ve saatlerde kapalı olan kuyumcu dükkanlarının zaman zaman ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle 7 gün 24 saat altın alabilecekleri ATM’lerin olmasına sevindi.

Geçtiğimiz günlerde Elektronet Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaptana’nın sertifikalı altın veren ATM'ler ile ilgili açıklamasında, "İsterseniz kredi kartıyla isterseniz nakit verdiğiniz zaman paranızı bozuk para şeklinde verebilecek bir yapımız var. Şu anda sertifikalı ve garantili altınları verebiliyoruz. Altınmatik bu konseptte dünyada ilk. Çünkü şu andaki var olan sistemler normal altınları verebilmekte, bizimkisi ise sertifikalı ve garantili altınları verebilmektedir." ifadelerine yer vermişti.

Haber: Ö. YILMAZ