Koronavirüs salgını nedeniyle düğün, nişan, sünnet gibi merasimlerin kısıtlamalar kapsamına alınmasıyla sıkıntılı günler yaşayan altın sektörü, bu yaz rahat bir nefes almak istiyor. A’dan Z’ye yaşamın her alanını etkileyen ekonomik dalgalanmalardan ‘güvenli liman’ olarak görülen altın da nasibini alırken, daha önce düğünlerin olmazsa olmazı çeyrek altına bin 500 lirayı aşan fiyatıyla artık el değmiyor. Alım gücü düşen vatandaşlar, katıldıkları cemiyetlerde gram altın takma yoluna gidiyor.

Sektördeki durum hakkında Öncü Haber’e değerlendirmelerde bulunan kuyumcu esnafı Cahit Vuruş, gidişattan mutlu olmasalar da umutlu olduklarını ifade etti.

“Her bütçeye göre altınları ayarlıyoruz”

Havaların ısınması ile birlikte düğün sezonunun başladığını anımsatan kuyumcu Vuruş, gelen müşterilerin memnun ayrılması için her bütçeye göre altın seçenekleri sunduklarını aktardı.

Vuruş, “Beklentimiz çok yüksek. Geçtiğimiz 3 sene boyunca pandemi sebebiyle kimse düğününü rahat rahat yapamadı. Kış ve ramazandan sonra sezon başladı ve beklenti yükseldi. Bununla beraber fiyatlar çok yükseldi ve alım gücü düştü. Altında da ayarlar düştü. Gelenlere her bütçeye göre altınları ayarlıyoruz.” dedi.

Düğünlerin gözdesi artık gram altın

Artık hem gelinleri süsleyen ziynet eşyasında hem de düğünlerde takılmak üzere alınan altında vatandaşın tercihinin az maliyetli altınlar olduğuna işaret eden Vuruş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Üçlü takı setlerine talep var. Alyanslarını mecburen alıyorlar. Eskiden 5 tane 20 gramlık bilezik alınırdı şimdi 3 tane 15 gramlık alıyorlar. Eskiden 22 ayar alan 14 ayara 14 alan 8 ayara düştü. Biz de daha gösterişli ama gramı hafif ürünler tercih ediyoruz. Düğünlerde takı için çeyrek tabii ki alınıyor ama gramlar daha fazla tercih ediliyor. Son zamanlarda 0,50 gramlar ve 0,25 gramlar çıktı bunlar da daha fazla tercih ediliyor.”

“Bizim de isteğimiz ekonomimiz güçlensin, faizlerimiz düşsün”

Altın piyasasında dalgalanmanın devam ettiğine işaret eden Kuyumcu Cahit Vuruş, “Bizim de isteğimiz ekonomimiz güçlensin, faizlerimiz düşsün ama aynı oranda üretimimiz artsın.” şeklinde konuştu.