Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Kızılay Düzce  Şube Başkanı Av. Halil Aydın, “Plazma’nın hayati öneme sahip olduğu şu günlerde, değerli bağışçılarımızın plazma bağışı yapmaları bizi ayrıca sevindirecek. 18-60 yaş arasında olan (19 yaşından gün almış, 61 yaşından gün almamış), tam kan bağışı şartlarını karşılayan, COVID-19 hastalığına yakalanmış ve daha sonra iyileşmiş olan, COVID-19 hastalık belirtilerinin üzerinden 28 gün geçmiş (en fazla 3 ay geçmiş olmalıdır) olan erkek ya da gebe kalmamış (düşük ve kürtaj dahil) kadın bağışçılar immün plazma bağışında bulunabilirler” diye konuştu.

Setler tek kullanımlık ve sterildir

Uygun bağışçı adayının tıpkı kan bağışında olduğu gibi bağışçı sorgulama formu doldurup ve muayene edilmesinin ardından plazma bağışı yapabildiğini kaydeden Aydın,  “Uygun olan bağışçı adaylarından aferez denilen yöntemle; kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınır. Bu işlem 45-60 dakika sürmektedir.  Bu bağışın sağlık açısından herhangi bir riski bulunmamaktadır. Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir “ şeklinde konuştu.

Düzce dahil 5 ilde bağış yapılabiliyor

Daha önceleri plazma bağışında bulunmak isteyenleri Düzce’ye en yakın Kocaeli ve  Sakarya illerine yönlendirdiklerini ifade eden Türk Kızılayı Düzce Şube Başkanı Halil Aydın, Sağlık Bakanlığından gerekli izinleri aldıklarını kaydetti. Aydın sözlerini , “ Batı Karadeniz Bölge Kan Merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilen immün plazma bağışı alım işlemleri Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Karabük ve  Düzce illerindeki kan bağış merkezlerimizde devam etmektedir.  Plazma bağışına ilişkin ayrıntılı bilgiler kanver.org adresinde yer almaktadır” diye tamamladı.

Plazma tedavisi nedir?

Hastalık geçiren ve sağlığına kavuşan hastaların kanlarında virüse karşı oluşan antikor ve proteinler bulunmaktadır. Bu protein ve antikorlar kan plazmasında serum adı verilen sarı sıvı alanda yer alır. İmmün plazma tedavisinde ise hastalığı geçiren ve sağlığına kavuşan kişilerden alınan kan plazmaları, durumu ağrı olan hastalara enjekte edilmektedir.