Özellikle araç sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan olan kış bakımı için, Öncü Haber işin uzmanına mikrofon uzattı. Alemdar Oto Elektrik Servisi sahibi Ali Alemdar, Otomobillerin sağlıklı çalışması için antifriz ve sıvı bakımlarının yapılması gerektiğini ve özellikle kış aylarında aracın antifriz seviyesinin ve özelliğinin kontrol edilmesi otomobil açısından hayati önem taşıdığını belirtti.

“Aracınıza yazın dahi anti-friz koyun”

Alemdar Öncü Mikrofonuna yaptığı açıklamada,  “Vatandaşların yazın dahil anti-frizi eksik etmemeleri gerekiyor. Su kullanıp kışın anti-friz koydukları zaman radyatörleri patlatabiliyorlar.  Bizim insanımızda şu var, araba yolda kalmadan bakım yaptırmıyorlar. Kışa girmeden, şarj dinamosu, marş dinamosunu elden geçirmelerini, bakım yaptırmalarını öneriyoruz. Buna uyan genelde uyan yok; ihmalkarlık var tabi hem de ekonomik sıkıntılar bu konuda etken… Kış bakımında, özellikle balatalar, frenler, lastik bunlar çok önemli. Bir adam geldi, yağ yok motor kitlemiş, sekmanları kaynatmış… Biz yolda kalmadan bakımını yaptırmıyoruz. Mesela silecekler kış aylarında donma yapıyor, ön tarafa bir battaniye koyabilirler. Buzlu camda silecek yırtılacak tabi, senin bunun önlemini alman gerekiyor. Vatandaşlarımızı aydınlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Soğuk havalarda motora sıcak su dökmek yanlış bir yöntem”

Özellik hava sıcaklığının eksi 1’in altına düştüğü zamanlarda aracı çalıştırmadan motora sıcak su dökülmesinin yanlış bir yöntem olduğunu ve bu yöntemin motora zarar verdiğini kaydeden Alemdar, “Isıtıcıları kontrol edecekler, anti-friz çok önemli. Anti-friz donmuş, ne yaparsan yap çalıştıramazsın. Motorun iç kısmına zarar veriyorsun. Bu konularda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Ucuz anti-frizler de sıkıntılıdır, derecesi düşüktür, motorun silindir kapağını, petekleri tıkayabiliyor. Bunlardan verim alamazlar, anti-friz olmayan arabayı soğuk havalarda dışarı bırakmasınlar” şeklinde konuştu.

“Araç üzerinde biriken kar, aracın boyasına zarar veriyor”

Yağışlı havalarda aracın kaportasının üzerinde biriken karların, aracın boyasına zarar verdiğini vurgulayan Alemdar, “Kapalı garajı olmayanlar, arabalarını korumaları için çadır gibi örtülerle araçlarını saklamalılar; böylece boyaya zarar gelmez. Mesela ben kendi aracımda LPG’yi söküyorum, dışarıda bırakmamak için, otoparka bırakabilmem için… Yakın takıyorum, kışın çıkartıyorum, niye? Arabamın boyası hasar görmesin, donma yapmasın, solma yapmasın diye, bu önlemimi alıyorum. Otoparkı olanlara öneririm” ifadelerini kullandı.

HABER: Savaş ARI