Düzce’de ekmek fiyatı 4 TL’ye yükseltildi, ay sonunu zor getiren kabalık nüfuslu aileler bu durumdan en çok etkilenen kesim oldu. Sofraların olmazsa olmazı ekmeğe artan maliyetleri gerekçe göstererek, son 6 ay içinde iki kez zam yapan fırıncılar, giderler artmaya devam ederse, yeni zammın kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.

Bu süreçte Düzce Belediyesi’nin hazırlıklarına devam ettiği Halk Ekmek büfelerinde ekmeğin kaç liradan satılacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Halk Ekmek hizmeti için 13 Temmuz’da ihaleye çıkacak olan Düzce Belediyesi’nin fiyat konusunda dar gelirlileri gözeten bir anlayışta olması gerektiğine dikkat çeken İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, Halk Ekmek hizmetinin odak noktasının ekmek almakta sıkıntı çeken vatandaşlar olduğunu vurguladı.

Düzce Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdür Canan Üstüner’in sorularını yanıtlayan İYİ Parti İl Başkanı Er, Halk Ekmek çalışmalarında geç kalındığını savundu.

“İstanbul‘da Halk Ekmek 2 TL’den satılıyor”

İl Başkanı Er, şöyle konuştu: “Halk ekmek için sene başında lansman yapıldı. Meclis kararı alındı. Belediyeye bu yetki verildi. Ben ihale yoluyla bu işin yapılmasını da son derece yanlış buluyorum. Memleketin birçok yerinde bununla alakalı örnekler var. Biz halk ekmek ile alakalı önerimizi sunalı yaklaşık 2 sene oluyor. Muhtemelen bunu Düzce ‘de de ilk söyleyen benim. Ekmek konusu başkadır. Ekmek konusu ticari bir konu değildir. Ekmek konusu bir aile için en temel besin kaynağı belki de en önemli gıda maddesidir ekmek. Bunun üzerinden siyaset yapılmaz, bakın bugün İstanbul‘da Halk Ekmek 2 TL’den satılıyor. 3 ya da 4 gün önce halk ekmek ile alakalı açıklama yapan Halk Ekmek Genel Müdürü maliyetinin çok daha altında satıldığını ve bunu korumak için önlem almaya devam ettiğini açıkladı. Temelde, prensip olarak birbirinden çok da farklı işler değillerdir bunlar.”

“Parti olarak üç öneri sunduk”

“Türkiye'de başka bir şehir yoktur ki, halk ekmek politikası belli olmadan büfeler yapılsın.” diyen Er, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Farklı yerden başlıyoruz biz. Biz belediye yönetimine parti olarak üç farklı şey söylemiştik. Bir tanesi üretim, bir tanesi fırından temin, bir tanesinde kart sistemiydi. Bunlar üçü de bu ülkede yapılmaktadır yani ülkenin çeşitli yerlerinde ekmek kart sistemiyle satılmaktadır. Bazı belediyelerde hiç bu büfelere gerek kalmadan kart alıyor insanlar marketlerden, fırıncı da rahatsız etmeden. Şimdi buradaki en mağdur insanlardan biri fırıncılar. O kadar büyük psikolojik baskı altına giriyorlar ki ben de üzülüyorum onlar adına. Maliyet artışları ortada. Sanki bu işin bütün sorumlusu fırıncı esnafıymış gibi onların üzerine yükleniyor. Bugün ekmeyin 5 TL olması bekleniyor ülke genelinde.

“Satış fiyatı sizin en son konuşacağınız şeydir”

Halk Ekmek hizmetinin bütün Düzce‘ye hitap etmeyeceği görüşünü paylaşan Er, bu ifadesini şöyle açıkladı:

“Gelir durumuna göre tercihini Halk Ekmek’ten yana kullanan vatandaşlar da olacaktır, normal fırından 5 TL’ye ya da 7 TL’ye ekmek almayı tercih edenlerde olacaktır. Bizim bu işe doğru bakmamız lazım, bizim hedef kitlemiz; hakikaten ekmek almakta sıkıntı çeken, evine ekmek götürmekte sıkıntı çeken, dar gelirli insanlardır. Bu gerçeği üzerinden hareket ederken satış fiyatı sizin en son konuşacağınız şeydir. Bugün İstanbul'da 2 liradan satılıyorsa bu ekmek Düzce’de de satılmalıdır. Ekmek politikası bugüne kadar geç kalmış bir politikadır ve ısrarla somut adım atmaktan geri duruluyor.”

“Düzce Belediyesi fırıncı esnafını zarara sokmadan aradaki farkı sübvanse etmeli”

Halk ekmeğin ucuza satılması gerektiğini vurgulayan ve fiyatın 2 TL olması gerektiğini dile getiren Er, son olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Fabrika yoksa ulaşımdaki gibi sübvanse edersiniz mesela ulaşımdaki yakıt desteği, hammadde giriş desteği, toplu alım yapmak gibi, işçilik desteği gibi. Fırınların önemli giderlerinden biri sudur. Lojistik desteği vermek gibi birçok kalem ama burada yine belediye olarak kolayına kaçıyoruz, ihale açıyoruz, ihaleye katılım sağlıyoruz. Ekmek fiyatı üzerinden hesap yapıyoruz, ‘3.5 lirada versin’ diyoruz. Sadullah beyin programı çok güzeldi. Çok etkileyiciydi. Ben çok beğendim Yorumluyorum programını. Orada anlattığı gibi ekmek fiyatı üzerinden pazarlık yapılmaz. Ekmek bugün İstanbul’da 2 liraya satılıyorsa Düzce Belediyesi de ekmeği 2 liradan satmak zorundadır. Aradaki farkı fırıncı esnafını da zarara sokmadan sübvanse etmek zorundadır. Fırıncı esnafı bunu 3.5 liraya satıyorsa, zaten ekmek 4 lira. 50 kuruş için bu yaygarayı koparmanın da çok bir manası yok ama tekrar ediyorum, olaya bakış açısı bizimkiyle aynı değil. Ekmek fiyatı belli olmadan, ekmeği nereden temin edeceğimiz belli olmadan, Halk Ekmek büfeleri yapıp, boy boy fotoğraflar paylaşmak; siyasetin samimiyetine ters. Algı üzerinden bir fikir yürütmek gayesi güdülüyor kanaatine sahibim ben. Çok net söylüyorum Düzce‘de ekmek iki liradan satılmalıdır. Tıpkı İstanbul gibi.”