Düzce’de bir türlü önüne geçilemeyen hava kirliliği probleminde 21 Aralık Pazartesi günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme Merkezi’ne bağlı Sürekli İzleme Merkezi verilerine göre insan sağlığı için tarihi bir eşik aşıldı. Eski Bolu Caddesi’nde bulunan hava izleme istasyonu en fazla 50 olması gereken hava kirliliği değerini 470 olarak ölçüldü. ‘Tehlikeli’ sınıfına giren veri nedeniyle bakanlık Düzce için “Sağlık alarmı: Herkes daha ciddi sağlık etkileri ile karşılaşabilir” uyarısını bir kez daha yeniledi. Belediye Meydanı’ndaki istasyonda ise kirlilik değeri 57 olarak ölçülürken Bahçeşehir İstasyonu’nda ise bu değer 58 çıktı.

VERİLER YANLIŞ İŞLENMİŞ

Konunun Düzce basınında gündeme gelmesinin ardından Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada pazartesi günü bakanlığa ait resmi web sitesi olan ve saat başı yapılan ölçümlerin sonuçlarına yer verilen havaizleme.gov.tr adresindeki verilerin hava ölçüm istasyonunda meydana gelen arız nedeniyle yanlış işlendiği bilgisine yer verildi.

Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şu şekilde:

“Geçtiğimiz günlerde ilimizin hava kalitesini değişik noktalarında ölçmek üzere Bakanlığımız tarafından ilimize gönderilen ve ölçümlere başlayan Hava İzleme İstasyonu 21 Aralık 2020 Pazartesi günü arızaya geçtiğinden verilerin yanlış işlenmesi nedeniyle Hava Kalitesi indeksinin 470 seviyesine çıktığı görülmüştür.

ARIZA BAKANLIĞA BİLDİRİLDİ

Oysaki Fevzi Çakmak Mahallesi’nde 470 olan hava kalitesi indeksinin 2 Km uzağındaki Cedidiye ve Aziziye mahallelerinde 50 seviyesinde olması teknik bir hata olduğunu da göstermektedir. Sistemdeki arıza Bakanlığımıza bildirilmiş ve arıza bakanlığımızca müdahale edilerek arızası giderilmiştir. Hava Kalitesi İl Müdürlüğümüz tarafından anlık takip edilmekte olup temiz bir hava için hep birlikte mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”