Deprem Kestirim Uzmanı Kadir Sütçü, deprem öncesi yerden çıkan metan gazı ve elektromanyetik dalgaların salınımının kaz ve köpek gibi hassas veya yeraltında yaşayan karınca, köstebek, yılan gibi canlıların, balıkların hareketleri üzerindeki etkilerinden yola çıkarak birtakım öngörülerde bulundu.

Düzce’de yaşanan 6.0’lık depremle ilgili daha önce tahminlerde bulunan Sütçü, daha önce Düzce depreminin geldiğini ifade etmişti. Şu an Düzce’de 6.0’lık depremden sonra yaşanan artçı depremler çok küçük depremler olduğunu ve depremden sonra konuşan uzmanların yaptığı açıklamaların insanları paniğe sürüklediğini söyledi.

Kadir Sütçü, www.dekos.İstanbul/dur.htmll kendisinin kurduğu sitede sadece Türkiye’nin değil tüm dünyayı içine aldığı deprem tahminlerini önceden paylaşıyor. Ayrıca World Türk TV’de her pazartesi saat 10:00’da deprem tahmin dersi veriyor.

Öncü Haber ekibimizle görüşen Deprem Kestirim Uzmanı Kadir Sütçü, Düzce’de yaşanan depremle ilgili açıklamalarda bulundu:

“Daha önceden yaptığım tahminlerde Düzce depremi zaten geliyorum demişti. Doğa bize dilini anlatıyor fakat biz anlamakta güçlük çekiyoruz zaman zaman. Bartın’da yaşanan Grizu patlamasında metan gazının çıkmasıyla, metan gazı yer değiştirdi. Bartın’ı bir daire içine alarak dairenin dışında 600 km yarı çapında bir daire çizdim. Bu alanda da incelemelere başladım. Bolu’da bulutlar değişik bir şekilde gözüktüğünden dolayı, Bolu ve çevresinde 5.5 büyüklüğünde bir depremin olacağını 27 Ekim de 18:30’dan sonra olabileceğini yazdım.

Yaptığımız tahminlerde süre uzarsa depremin şiddetinde de artış olur deriz. Bolu ve çevresi dediğim için Düzce bunun içine giriyor. Düzce’de yaşanan 6.0’lık bu depremi biz Grizu patlaması ve bulutların değişikliğine göre yaptık. Düzce depreminden sonra konuşan uzmanlar deprem bilimci değil, fay hakkında konuşanlar. Düzce halkını paniğe sevk ediyorlar.

Düzce’de 5 gündür gece sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıktı. Deprem mutlaka havayı etkileyen bir faktördür. Deprem bilinmez diyen akademisyenler bizimle ortak çalışsalar Türkiye lokomotif olacak dünyada. Bizim Bolu çevresi için yaptığımız tahminlerde 53 ve 57.kesimler gerçekleşti. Yaşanan Düzce depreminin artçılarının 3 ay süre ile olabileceğini düşünüyoruz. Fakat bunlar 4’ün altında artçı depremler olarak diyebiliriz. 4’ün üzerinde olabilecekleri biz takip ediyoruz zaten. Eğer artçılar 4’ün üzerinde olursa tahmin sayfamıza yazacağız. Düzce’ye tekrardan geçmiş olsun diyoruz.”