Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Ustalık Telafi Programı’, işçinin işyerinde çalışırken mesleki tecrübesini arttırmasını ve program sonucunda ustalık belgesini almasını amaçlayan süreli bir program olarak planlandı.

21.04.2022 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanan Ustalık telafi programı ile birlikte işverenler, hem işyerinde çalışan personeller program sonunda ustalık belgesine sahip olurken hem de bu personeller için devlet tarafında 2 bin 750 TL’lik hibe ödemesi alabiliyor.

MEZUN OLDUKLARI TARİHE BAKILMAYACAK

Bakanlık tarafından işverenlerin yükünü azaltmak ve aynı zamanda mesleki bölümlerden mezun olanların alanlarında kendilerini geliştirmesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen bu programa, belirtilen bölüm ve dallardan mezun olan herkes, hangi yılda mezun olduklarına bakılmaksızın başvuru yapabilecek.

TEŞVİK SÜRESİ 27 HAFTA

Yapılan açıklamada programın süresi ilgili alan ve dalın içeriğine göre değişiklik gösterebileceği kaydedilirken, teşvik ve eğitim sürelerinin en fazla 27 hafta olabileceği ve eğitimlerin tamamının, personellerin çalıştığı işyerlerinde gerçekleştirileceği kaydedildi. Bu vesileyle, eğitim amacıyla personel ve işverenin vakit ve iş kaybı yaşamasının önüne geçilecek.

Programın süresi ilgili alan/dalın çerçeve öğretim programında belirtilen süre kadar olup en fazla 27 hafta olarak uygulanacaktır.

SİGORTA PRİMLERİNE DE DEVLET KATKISI

Eğitim süresince öğrencilerin sigorta primleri ile işletmelere Devlet katkısı ödemesi yapılacağı müjdesi de verilirken, Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri İle İlgili Usul Ve Esaslara İlişkin Yönerge hükümlerine göre yapılan ustalık beceri sınavına, eğitimlerini tamamladıkları tarih itibariyle açılacak ilk sınav döneminde alınabilecekler.

Öte yandan Eğitim sonunda başarılı olanlara Ustalık Belgesi düzenleneceğinin altı çizilen açıklamada, konuya ilişkin detaylı bilgilere http://meslek.eba.gov.tr/ internet sayfasından erişilebileceği bilgisi paylaşıldı.