5768 sayılı Askerlik Kanunu ile Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair yasa, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup hizmetinin özelliği nedeniyle sevkinin ertelenmesine ihtiyaç duyulan kamu personelinden, devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya dışında görevli, staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapmaları nedeniyle aranan yaş sınırı 33'ten 35'e çıkarıyor.

A Milli Takım, Olimpiyat Oyunları, Dünya ve Avrupa Şampiyonaları ile uluslararası müsabakalarda ilk 3'e giren ve bu dereceleri alan takımların kadrolarında yer alan etkin spor yaşamını sürdüren sporcuların askerlikleri ise 38 yaşını doldurdukları yılın sonuna dek tecil ediliyor.

Mevcut uygulamada, muayene ve tedavileri yalnızca askeri hastanelerde yapılan uzman erbaş ve aileler, kamu sağlık kuruluşlarından da ücretsiz yararlanabilecek. Sözleşmesi sağlık nedeniyle sona eren uzman erbaşlar, maluliyet kararı beklemeden sağlık yardımından da yararlanacak.

Komando ve yüzer birliklerde görevli uzman erbaşlara herhangi bir kaza durumunda sözleşme feshi yerine, ''kuvvet'' ve ''sınıf'' değişikliği olanağı getiren yasaya göre, komando branşıyla yalnızca yüzer birliklerde kadro görev yeri bulunan sınıflardaki uzman erbaşlar, en az 4 yıl fiili hizmetlerinden sonra kuvvet ve sınıf değişikliği yapabilecek.

Sözleşme feshini gerektiren suçlardan dolayı haklarında dava açılanlara, kendi istekleriyle sözleşmelerini yenilemeseler dahi davaları sonuçlanıncaya dek ikramiyeleri ödenmeyecek.

5769 sayılı Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa'ya göre, askere alınmayla ilgili her türlü işlemlerde Milli Savunma Bakanlığı yetkili olacak. Bakanlık, yalnızca itiraz üzerine değil, herhangi bir biçimde elde edilen bilgi ve belgelere göre de işlem yapabilecek.

Çavuş ve Uzman Çavuş Yasası'nda değişiklik yapan yasaya göre, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na da diğer kuvvet komutanlıkların da olduğu gibi çavuş yetiştirme yetkisi tanınacak