İslam aleminin en önemli aylarından biri olan Muharrem ayı geldi. Muharrem ayında akla ilk gelen gün olan aşure gününe de sayılı günler kalmışken Öncü Haber ekibi olarak aşurelik malzemelerin bulunabileceği Furkan Doğal Ürünler’i ziyaret ettik ve sizler için önemli bilgiler aldık.







Düzce merkezde en işlek bölgelerden olan Cedidiye Mahallesi’nde bulunan Furkan Doğal Ürünler'de çalışan Yılmaz Kurt, Muharrem ayının yedinci gününde olduğumuzu ve ayın 10. gününün aşure günü olduğunu belirtirken çoğu vatandaşın 10.gününde aşurelerini yaptıklarını söyledi. Kurt, şu ifadelerde bulundu:

“Herkes muharrem ayının 10. günü yani pazartesi günü aşuresini yapar. Daha öncesinde başlayanlar da oluyor. Muharrem ayı girdikten itibaren aşure günü başlamıştır. Muharrem ayının 10.günü yani Pazartesi günü aşuresini yapacak insanlar öncelikle buğday, mısır, nohut ve fasulye bakliyat olarak bunlar tercih ediyor. Aşuremizin içinde bunlar vardır. Ve aşureyi zenginleştirici olarak kayısı, incir, üzüm, nar dut bunlar koyulur buna istinaden tarçın, karanfil, kuş üzümü ve kullanılır.”



Kullanılan malzemelerin kaliteli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz Kurt, şöyle konuştu:

“Bunlarda dikkat etmemiz gereken hususlar kullandığımız malzemenin kaliteli olması. Kaliteli olduğunda aşuremizden gerçekten çok büyük lezzet alabiliyoruz. Zaten üzümde, incirde, kayısıda yeni mahsuller çıktı. 9.ayın başı itibariyle bu ürünlerde hep yeni mahsule geçişler yapıldı. Yapacak kişiler bu ürünlerde ki kaliteye dikkat ettiği sürece aşuremizden gerçekten çok büyük lezzetler, hazlar alabiliriz.”



Aşurede en çok kullanılan ürünün buğday olduğunu ve onu mısırın takip ettiğini söyleyen Yılmaz Kurt, şunları söyledi:

“ Aşurenin içinde en çok tercih edilen buğdaydır. Mısır yine aynı şekilde aşurenin vazgeçilmezlerindendir. Nohut ve fasulye bunlar bakliyat olarak ana maddelerdir. Bunun yanında kayısı, incir ve üzüm bu üçü aşurenin vazgeçilmezidir. Buna istinaden tarçın, karanfil, kuş üzümüyle aşureyi zenginleştirebiliyoruz. Bunların yanında aşurenin üstünü süslemek için nar, portakal bu tarz şeyler kullanılıyor. Bunlarla da aşuremizi zenginleştirebiliriz.”          



Aşure yapımında bakliyatların bir gün önceden sıcak suyun içinde yumuşatılıp şişirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz Kurt, şu ifadelerde bulundu:

“Öncelikle kullanılan bakliyatlarımızın bir gün önceden sıcak suyun içinde yumuşaması gerekiyor. Yumuşaması derken bir gün önceden suyun içinde şişmesi gerekiyor. Buğday, mısır, nohut ve fasulye aşure yapımından bir gün öncesinde şişmesi için suya bırakılır. Ve aşure yapılacağı gün kullanacağımız diğer malzemeler de kayısı ve incir ufak ufak kesilerek üzüm, incir, kayısı bunlar diğer bakliyatlarla beraber karıştırılıp ortaya şahane bir tat, şahane bir lezzet olan aşure ortaya çıkıyor. Mükemmel bir lezzettir. Muaharrem’in vazgeçilmezi olan aşure bu şekilde hazırlanıyor.”

HABER: M.KADAŞ
GÖRÜNTÜ: C.A.KUŞ