Düzce’nin Çamköy Mahallesi’nde zor şartlarda yaşam mücadelesi veren 5 nüfuslu Avağ ailesinin yüzü, valilikten gelen yardımla güldü.

Kağıt toplayarak ailesini geçindirmeye çalışıyor

Yıllardır sabit bir işe yerleşemediği için sokaklardan kağıt toplayarak ekmek parasını kazanmaya çalışan Fevzi Avağ ve hane halkının bazen aç bazen tok günler geçirmesine yüreği dayanmayan komşuları Hatice Aksak Öncü Haber Merkezi ile irtibata geçerek yaşanan insanlık dramını anlattı.

Öncü Haber yaşam mücadelesi veren aile hakkında Vali’yi bilgilendirdi

Ailenin uzatılacak mikrofona ‘Yardım bekliyoruz’ diyecek karakterde olmadığını öğrenen Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, bu konularda oldukça hassas olan Düzce Valisi Cevdet Atay’ı konudan haberdar etti. Bunun üzerine babadan kalma barakayı andıran tek katlı evde yaşam mücadelesi veren Avağ ailesi için umut dolu gelişmeler başladı. Vali Atay’ın talimatıyla aileye yardım için düğmeye basan Düzce Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, durumlarını yerinde görmek için evlerinin yolunu tuttu. Bu anlarda Öncü Haber de süreci yerinde takip etti.  

Mutluluk ve mahcubiyeti bir arada yaşadılar

Biri cezaevinde olan iki oğul ve bir kız evlatları olan Filiz - Fevzi Avağ çifti, devletin kendilerine yardım etmek amacıyla evlerine geldiğini öğrenince mutluluk ve mahcubiyeti bir arada yaşadı. Ya kağıt toplayarak ya da günlük işlerde çalışarak ailesinin geçimini sağlamaya çalışan Fevzi Avağ’dan başka çalışan olmadığını tespit eden vakıf yetkilileri, aileye gıda, hijyen, giyim, ve nakit yardımında bulundu.

Ayakta zor duran ev onarılacak

Ayrıca Avağ ailesinin ikamet ettiği ayakta zor duran tek katlı ev de onarılacak. Doğru düzgün eşyanın bulunmadığı eski yapıyı güçlendirme işini yine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üstlenecek. Aile, evin tadilatı bitene kadar aynı mahallede bulunan kiralık bir eve yerleştirilecek. Kira devlet tarafından ödenecek.

“Öncü Haber’e ve Düzce Valisi Cevdet Atay’a çok teşekkür ediyorum”

Bir günde değişen hayatları karşısında şaşkınlıklarını gizleyemeyen Avağ ailesi duygularını Öncü Haber ile paylaştı. Vakıf yetkililerinin incelemelerini bizzat yerinde takip eden Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, anne Filiz Avağ’a mikrofon uzattı. Yaklaşık 4 yıldır kaldıkları evin özellikle kış aylarında kendilerini zorladığını anlatan Avağ, şöyle konuştu:

“Buraya gelmeden önce Burdur’da ikamet ediyorduk. Yeni yapılan TOKİ konutları için çekilen kurada bize ev çıkmadı, bu yüzden burada kalmak zorunda kaldık. Bugün Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan geldiler, çok sevindik. Bu yardımı bize ileten ve sesimizi duyuran Öncü Haber’e ve yardım edilmesi için talimat veren Düzce Valisi Cevdet Atay’a çok teşekkür ediyorum. Yardımları bize ileten, bugün bizi ziyaret eden Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na ve Müdürü Sibel hanıma çok teşekkür ediyorum. Hepsinden Allah razı olsun, çok sevindik. Çok zor durumdaydık, kışın çatımız akıyordu, soğuktu. Bu evde beş kişiyle kalıyoruz, ben 3 çocuğum ve eşimle birlikte. Eşim kâğıt toplayarak ve gündelik işlere giderek geçimimizi sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

“Devletimizden beklentim evimin tadilatıdır”

Tek isteklerinin evlerinin onarılması olduğunu vurgulayan Avağ, “Devletimizden beklentim, evimin tadilatını yapmalarıdır. Başka bir beklentim yok. Evimizin çatısı damlatıyor, malzeme eksiğimiz var, banyomuz kullanılmayacak durumda devletimizden bunların tadilatı için destek bekliyoruz.” dedi.

Çocuklarının eğitim durumları hakkında bilgi veren Avağ, “Kızım okuyordu, bazı sebeplerden dolayı okuldan ayrılmak zorunda kaldı. Şuan açıktan okuyor. Oğlumun ayağından rahatsızlığı var o yüzden gidemiyor.” diyerek bu durumdan yaşadığı üzüntüyü dile getirdi.

Son olarak Düzce Valisi Cevdet Atay’a “Allah senden razı olsun, yardım elini uzattın gördün bizleri. Çok teşekkür ediyorum.” diyerek teşekkür etti.

Komşu Aksak: Ben de yardım alıyorum, devletimizden Allah razı olsun

Ailenin mağduriyetini Öncü Haber ekibine bildiren komşusu Hatice Aksak ise şöyle konuştu: “Onları bu halde gördükçe üzülüyoruz. Onların bu durumunu bir yerlere duyurmak istedim ve Öncü Haber’e ulaştım. Sizler de sesimizi duyurdunuz ve sayenizde bugün bu yardımlara ulaşabildik. Elimden gelen yardımı yapmaya çalıştım, vesile olmak istedim. Devletimizin sunduğu yardımlardan ben de faydalanıyorum. Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın yapmış olduğu bu tür yardımları yardıma muhtaç aileler için çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Devletimizden Allah razı olsun iyi ki varlar. İyi ki varlar ki milletimize yardım ediyorlar. Yapılan yardımlardan memnunuz.”   

Yıllık kazancı yürek burktu

Öte yandan ailenin durumu ve yapılan yardımlara ilişkin Düzce Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yapılan bilgilendirmede şunlar kaydedildi: “Yardıma muhtaç vatandaşımıza yönelik 28 Haziran Pazartesi günü yapılan inceleme sonucu, kendisi, eşi, 2 oğlu ve kızı ile birlikte Çamköy Mahallesi’nde babadan kalma tek katlı evde ikamet etmektedir. Kendisi iş buldukça hamallık ve benzeri işlerde çalışmaktadır. Yıllık ortalama 3 - 4 bin TL gelir elde etmektedir. Eşi ev hanımıdır. 25 yaşındaki oğlu çalışmamaktadır. 18 yaşındaki kızının ev hanımıdır. 27 yaşındaki oğlunun cezaevinde olduğu tespit edilmiştir. Vakfımız tarafından yapılan tüm yardımlardan (ayni/nakdi) düzenli olarak faydalanmaktadır. Vakfımızdan en son Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından Tam Kapanma Yardımı adı altında dağıtılan bin yüz TL sosyal yardım ödemesi yatırılmıştır. Ayrıca haneye 28 Haziran’da aileye gıda, hijyen, giyim, ve nakit yardımı yapılmıştır. Ailenin ev onarımı yapılana kadar aynı mahallede kira gideri karşılanarak barınma ihtiyacı giderilecektir.”