24 Kasım Öğretmenler Günü, tüm dünyada etkisini sürdüren Yeni Tip Covid-19 pandemisi nedeniyle bu yıl buruk kutlanıyor. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü öğrencilerinden uzak geçirecek olan öğretmenler, dört gözle yeniden öğrencileri ile bir araya gelecekleri günü bekliyor.

Düzce Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim ve İş Uygulama Okulu Müdürü Talha Aydoğan, 24 Kasım Öğretmenler günü nedeniyle Öncü mikrofonuna özel açıklamalarda bulundu. Öğrencilerinden uzak olmanın burukluğunu yaşadıklarını ifade eden Aydoğan, “Bu yıl öğretmenler gününü öğrencilerimizden uzak geçirmenin burukluğunu yaşıyoruz. Tek temennimiz, sağlıklı günlerde öğrencilerimiz ile yeniden bir araya gelmek.” diye konuştu.

Bu süreç özel eğitime muhtaç öğrencilerimizi kötü etkiledi”

Koronavirüs salgınının en çok özel eğitime muhtaç öğrencileri etkilediğini dile getiren Aydoğan, “Bu süreç özel öğretime muhtaç öğrencilerimizi kötü etkiledi. Okulumuzda 101 tane otizmli öğrenci var. Bu süreçte en kötü etkilenen öğrenci gruplarının başında otizmli öğrenciler geliyor. Bizde bu olumsuz süreci en olumlu hale getirmek için Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öncülüğünde projeler başlattık. Hem de kendi içimizde okulda bazı projelere imza attık. Çok şükür bunu da başardık. Öncelikle Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlattığı “Öğretmenim yanı başımda, elim sende” projesiyle birlikte bütün öğrencilerimizin evlerine gönüllülük esaslı materyaller ulaştırdık. Boşta duran, kullanılmayan bütün materyalleri öğrencilerimizin evlerine ulaştırarak, evlerinde uzaktan eğitim sürecini verimli bir şekilde geçirmelerini sağladık.” şeklinde konuştu.

Pandemi döneminde de öğrencilerimizin yanında oldu”

Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitim alan öğrencileri ile sürekli irtibatta olduklarını, uzaktan da olsa en iyi şekilde eğitim verdiklerini ifade eden Aydoğan, “Özel eğitim sempozyumları düzenledik, canlı yayınlar yaptık. Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitimli youtube sayfasını açtık. Öğretmenlerimizin hepsi gönüllü olarak uzmanı oldukları konularda videolar hazırladılar. Profesyonelce çekilmiş videolar ile eğitim yöntemleri ile okuma yazma eğitim vesaire gibi bu çalışmalar ile ilgili detaylı bir şekilde birçok video Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitimli sayfasında yayınlandı. Bu projeyi de Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde özel eğitim okulları olarak yürüttük. Bütün özel eğitimli okullardaki öğretmen arkadaşlarımız bir bütün halinde birlikte hareket etti.” ifadelerini kullandı.

Uzaktan eğitim nedeniyle öğrencilerimiz okulda öğrendikleri kazanımları kaybettiler”

Uzaktan eğitim gören özel eğitime muhtaç öğrencilerin bu süreçten olumsuz etkilendiğini kaydeden Aydoğan, son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Belli başlı özel eğitimi ilgilendiren konularla alakalı canlı yayınlar yaptık, kanallarımızın duyurusunu yaptık. Kendi içimizde okullarımızda bir takım projelere imza attık. Şu anda otizmin bilinen tek çaresi eğitim ki eğitim olmadığında bizim çocuklarımızın hepsine olumsuz davranışlar çok fazla arttı. Tekrar okula döndüklerinde okulda öğrendikleri kazanımların birçoğunu kaybettiler. Bu süreçten oldukça olumsuz etkilendiler. Aylar geçti bir velim aradı, “Hocam çok kötü durumdayız. Aylardan beri evinde içinde hapsolmuş durumdayız. Yani bırakın sokağa çıkmayı dairenin içine bile çıkamıyoruz.” dedi. Ziyarete gittiğimizde de biz durumu gördük. Milli Eğitim Müdürümüz Murat Bey ve şube müdürümüz Veysel Bey ile ziyarete gittiğimizde gerçekten öğrencilerimizin evin içindeki o halini gördüğümüzde bizde anladık ve öğretmenler olarak bu durumu paylaştığımızda kendi içimizde neler yapabiliriz diye konuştuk. Öncelikle okuldaki bisikletlerimizi tamir ettik. Dışarıdan gelen öğrenci için biraz daha hareket edebilme alanı olsun diye bisikletlerle başladık. Daha sonrasında zamanımız vardı zaten yapabileceğimiz faaliyetleri düşündük. Hayvan bakım atölyesi yapalım dedik. Çok şükür hayvan bakım atölyesini güzel bir şekilde oluşturduk. Öğrencilerimizin çok hoşuna gitti. Daha sonrasında bir de sera yapalım dedik. Bunu da tamamen okulun bütçesi yoktu zaten, bağışçılarla ve desteklerle yaptık. Ustalığını da bütün öğretmenler kadın erkek demeden hep birlikte yaparak öğretmenlerin başarısıyla bu atölyeleri okula kazandırdık. Daha sonrasında çevreyi düzenledik. Çocukların güvenli bir şekilde oynayabileceği noktaya getirdik. Okul şu anda çok güzel bir hale geldi. Çimleme ve peyzaj düzenleme çalışmaları yapıldı. 150’ye yakın hayvan geldi. Şu anda maalesef yüz yüze eğitime tekrar ara vermek zorunda kaldık ama okulumuzda ana sınıfı öğrencileri de mevcut olduğu için yüz yüze eğitim ana sınıfı bölümünde devam ediyor. 15’e yakın otizmli öğrencimiz her gün okula geliyor. En azından onlar faydalanabiliyor. 4 Ocak’tan itibaren tekrar bütün öğrencilerimize hizmet vermeye başlamış olacağız. Okul olarak şunu söyleyebiliriz Düzce’deki birçok okula nazaran sosyal mesafe ve fiziki imkanlar açısından okulumuzu iyi bir konumda yer alıyor. Biz “Okulum temiz” belgesini de alarak bunu tescilledik. Okulumuzun bütün sınıflarında ve birimlerinde güvenli bir şekilde eğitim yapıyoruz. Çok şükür bu zamana kadar virüsle ilgili olumsuz bir durum yaşamadık. İnşallah okullar açıldığında da tekrar güvenli bir ortamda çocuklarımız eğitimlerine devam edecek.”

Haber: Savaş ARI