Sosyal Güvenlik Reformu Bağ-Kur’lulara ödül gibi borç silme hakkı getirdi. Buna göre uzun süre prim ödemeyen Bağ-Kur’lu borçları ödenemeyecek duruma geldiğinde Kurum’a gidip, ‘Ben borcumu sildirmek istiyorum.

Bunun için sigortalılığımı iptal edin’ deme hakkına kavuştu. Bağ-Kur, bu talep üzerine 1 Mayıs 2008 öncesine ait ve 5 yıldan fazla prim borcunu siliyor. Böylece sigortalılar hem sağlık yardımından faydalanma hem de daha az para ödeyerek sildirdiği günlerini tekrar kazanıyor. Ancak bu işlem 5 yıldan fazla prim borcu olanlara uygulanamıyor.

Eski mevzuata göre Bağ-Kur’da 24 basamak üzerinden primler ödeniyordu. Süresinde ödenmeyen primlere, ilk 3 ay için yüzde 3 gecikme cezası ve her ay için ayrıca yüzde 1.5-2 gecikme zammı alınıyordu ve prim borçları katlanarak artıyordu.

Yeni sistemde sigortalılar asgari ücret ile bu miktarın 6.5 katı arasında diledikleri tutar üzerinden primlerini ödeme hakkına kavuştu. Örneğin, kısa bir süre Bağ-Kur kapsamında faaliyette bulunmasına rağmen işyerini kapattığını Bağ-Kur’a bildirmediği için aktif Bağ-Kur sigortalısı ve borçlusu olan kişilerin aslında böyle bir borçları olmamasına rağmen sanal borçlarının olduğu görülmekteydi.