Atalay, ''Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı'' kapsamında 81 ilin valiliğine genelge gönderdi.
Genelgede ortak programın uygulandığı altı ilde, kadın ve kız çocuklarının hayat kalitesinin yükseltilmesine yönelik çalışmalara öncelik verileceğine dair bir taahhüt belgesi olan Yerel Eşitlik Eylem Planları'nın sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğiyle hazırlandığı, il genel meclisi ve belediye meclisleri tarafından onaylanarak uygulama aşamasına geçirildiği hatırlatıldı. Bu planların yerel seviyede kadın erkek eşitliğini gerçekleştirmeyi, bunun için de toplumsal cinsiyet yaklaşımını yerel yönetim anlayışına yerleştirmeyi ve uygulamaların sürdürülebilirliğini amaçladığı bildirildi.
İl Özel İdaresi ve belediye stratejik planlarına da yerleştirilen bu planlarda kadın ve kız çocuklarına yönelik çalışmaların stratejik hedefler arasına yerleştirildiği belirtilen genelgede, şunlar kaydedildi:
''Yerel Eşitlik Eylem Planları'nın uygulanması sürecinde yerel eşitlik politikalarının kurumsal çerçevesi de oluşmuştur. Bu bağlamda, pilot illerde kadın erkek eşitliğine yönelik çalışmaların eş güdüm ve izlenmesini sağlamak üzere İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulları kurulmuştur. Bu kurulun sekretaryasını yürütmek, kadın ve kız çocuklarının başvuru ve şikayetlerini almak üzere valilik ve belediyelerde eşitlik birimleri oluşturulmuştur.
İl Genel Meclisi ve belediye meclislerinde, kadın erkek eşitliği komisyonları kurulmuştur. İllerdeki ilgili kurullara kadın kuruluşlarının katılımına yönelik uygulamalar başlatılmıştır. Bu çalışmaların yanı sıra kentsel hizmetler kapsamında yeni kadın danışma merkezleri, toplum merkezleri, kız yurtları, ara istasyonlar ve sığınma evleri, kreş, bebek bakım ve emzirme odaları kurulmuş, ayrıca kız çocuklarına yönelik okul öncesi eğitim imkanları artırılmıştır. Sokak ve caddelerin daha iyi ışıklandırılması ve yeni oyun parkları inşaatlarına, mevcut parkların kadınlar ve kız çocukları tarafından kullanımını sağlamak üzere yeniden düzenlenmesine önem verilmiştir.”