Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de bu yıl itibariyle 1 milyon ton büyükbaş hayvan eti olduğunu belirterek, yeterince et bulunduğunu ve ithalatın düşünülmediğini söyledi. Bakan Eker, geçen hafta 81 ildeki besi ahırlarda tespiti yaptıklarını belirterek, et fiyatlarındaki artışın ise spekülasyonlardan kaynaklandığını kaydetti. Türkiye'nin et üretimiyle ilgili bir sıkıntısı olmadığını dile getiren Bakan Eker, yurtta yeteri kadar besi materyali bulunduğunu vurguladı. Geçen hafta sonu itibariyle 81 ilde tüm besi ahırlarında et tespiti yaptıklarını söyleyen Eker, "Türkiye'de şu anda beside 2 milyon 66 bin büyükbaş hayvan bulunuyor. Bu kabaca 500 bin ton et demektir. Bunu 2 ile çarpın 1 yıldaki üretim 1 milyon ton ete ulaşır. Bu sadece büyükbaş hayvan etidir. Buna küçükbaş yani koyun keçi, kümes hayvanları, balıkçılık ve su ürünleri dahil değildir. Dolayısı ile görüyoruz ki Türkiye'deki mesele tamamen spekülasyonlardan ibarettir." dedi.
Et Balık Kurumu'nun 18 TL'ye kıyma sattığını ve kar ettiğine dikkat çeken bakan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu kurum 20 TL'ye kuşbaşı satıyor ve ondan da kar ediyor. 14,5 liraya kesim yaptırıyor. Bu fiyatın içerisinde 28 ilde uygulanan 1,5 lira pirim de var. 14,5 liraya alıyor, kesim yapıyor, pirim ödüyor ve bundan kar ediyor. Burada zannediyorum ilgili diğer kurumların mesela rekabet kurulu gibi, Maliye Bakanlığı gibi bunların da bir çalışma yapması gerekiyor."
Türkiye'de uzun vadede hayvansal üretimin gelişmesi için projeler ürettiklerine değinen Mehdi Eker, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da geçtiğimiz haftalarda hayvancılığı teşvik amacıyla yeni projeler hayata geçirdiklerini aktardı. Amaçlarının Türkiye'de hayvansal üretimin yaygınlaştırılması olduğunu söyleyen Eker, "Çare ithalat değildir. Çare, Türkiye'nin üretimini artırmaktır. Biz de hükümet olarak ithalatı artırmaya değil, Türkiye'nin üretimini artırmaya çalışıyoruz. Bizim gündemimizde bu ithalat yok. Ama bu durumu fırsat bilip, bunu istismar etmeye kalkıp, aşırı kar hırsıyla bunu suiistimal etmeye kalkanları devletin ilgili kurumları gerekli çalışmaları yapıyor. Bundan da sizin endişeniz olmasın." açıklamasında bulundu.